Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Papa Franjo: Neselektivno gađanje civila je ratni zločin

Papa Franjo je u obraćanju inozemnim veleposlanicima poručio da je kako je neselektivno gađanje civila ratni zločin jer krši međunarodno humanitarno pravo.

Franjo je u 45 minuta dugom obraćanju veleposlanicima akreditiranima u Vatikanu govorio o stanju u Ukrajini i na Bliskom Istoku.
Izrazivši zabrinutost da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti na tu regiju, pozvao je na prekid vatre na svakoj fronti, uključujući Libanon.

Osudio je napad Hamasa 7. listopada kao okrutan čin terorizma i ekstremizma, pa ponovio poziv za oslobađanjem onih koje je palestinska militantna skupina otela taj dan.

U dijelu gdje je povezao dva najveća sukoba današnjice, Franjo je rekao kako moderno naoružanje često ne razlikuje vojne i civilne ciljeve.

– Danas nema sukoba bez, u konačnici, neselektivnog gađanja civilnog stanovništva, nastavio je papa.

Događaji u Ukrajini i Gazi su jasni dokaz toga. Ne smijemo zaboraviti da su teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava ratni zločini te nije dovoljno samo ukazivati na njih, nego ih i sprječavati.

Postoji potreba snažnijeg angažmana međunarodne zajednice kako bi branila i implementirala humanitarno pravo, što se čini kao jedini način da se osigura obrana ljudskog dostojanstva u situacijama rata.

U izraelskoj vojnoj kampanji u Pojasu Gaze prema tamošnjim vlastima je ubijeno 22,8 tisuća Palestinaca.(N1)