Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Malenica: Nakon pravosudnih djelatnika na redu su suci

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka vladajuće koalicije kako ne vidi razloga zašto programi kandidata za glavnog državnog odvjetnika ne bi mogli biti već objavljeni. Nije mogao precizirati kada će glavni državni odvjetnik biti izabran. Rekao je i da je pri kraju reforma sustava plaća pravosudnih djelatnika, a potom će raditi na 2. koraku za povećanje plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Tko će biti u Vladinu povjerenstvu?

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka vladajuće koalicije kako ne vidi razloga zašto programi kandidata za glavnog državnog odvjetnika ne bi mogli biti već objavljeni. Vrlo vjerojatno će biti objavljeni prije sastanka saborskog Odbora za pravosuđe na kojemu će kandidati biti ispitani. Kaže da je teško govoriti u kojem će roku novi državni odvjetnik biti izabran.

Rekao je da se na koalicijskom sastanku nisu spominjali kandidati, pa tako ni Ivan Turudić i nije želio komentirati reakciju predsjednika Republike na tu temu.

– U Vladinom povjerenstvu za odabir glavnog državnog odvjetnika bit ću ja, potpredsjednik Davor Božinović, potpredsjednica Anja Šimpraga i ministar Marko Primorac, nešto slično kao što je to bili prije četiri godine, kazao je Malenica.
– S Udrugom hrvatskih sudaca pošle smo godine dogovorili da ćemo u dva koraka riješiti pitanje plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Prvi smo korak napravili prošle godine kada su plaće povećane za oko 580 eura neto. Razgovarali smo i drugim mjerama koje smo ostavili za drugi korak, ali nakon toga se dogodio štrajk pravosudnih djelatnika pa smo ubrzali reformu sustava plaća. Sada smo u završnoj fazi reforme, pripremamo uredbe koje bi trebale stupiti na snagu 1. ožujka. Nakon toga nastavljamo razgvore sa sucima i drugim pravosudnim dužnosnicima. Sada nam je prioritet riješiti sustav plaća pravosudnih djelatnika, rekao je Malenica novinarima.

Nije želio prejudicirati daljnji razvoj događaja vezano uz najavljeni štrajk.

“Država nije stala iza ratnih zločinaca!”

Vezano za povrat naplaćenih sudskih troškova osuđenima za ratne zločine, Malenica je rekao kako se radi o osobama koje su mahom izdržale kaznu i u teškoj su socioekonomskoj situaciji.

– Odluka ne znači automatski otpis svima, nego će se kroz povjerenstvo i kriterije odlučivati o svakom pojedinom slučaju, rekao je ministar, odbacivši tvrdnje da država staje iza ratnih zločinaca. (hrt)