Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trump u velikoj prednosti u utrci za predsjedničku nominaciju

Donald Trump ima veliku prednost nad suparnicima za republikansku predsjedničku nominaciju samo pet dana prije početka izbornog natjecanja po saveznim državama, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa.
Bivšeg predsjednika podržava 49 posto republikanaca, pokazali su rezultati ankete.

Bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley dobila je potporu 12 posto republikanaca, a guverner Floride Ron DeSantis 11 posto. Oko 18 posto ispitanih reklo je da ne znaju koga bi podržali.

U anketi provedenoj diljem zemlje sudjelovao je 1941 Amerikanac koji se izjašnjava kao republikanac, što znači da se ne može nužno predvidjeti tko će pobijediti na izborima u ponedjeljak u Iowi, prvom od državnih nominacijskih natjecanja koja će odrediti tko će pokušati svrgnuti demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima 5. studenoga.

Izgledi u utrci malo su se promijenili od ljeta, iako su se Trumpu nagomilali pravni problemi, a njegovi suparnici mjesecima provodili izbornu kampanju.

Većina istraživanja Reutersa i Ipsosa provedenih od kolovoza pokazala je da Trump uživa potporu otprilike polovice republikanskog biračkog tijela. (hrt)