Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hakeri “opelješili” hrvatske odvjetnike, upadali im u internet bankarstvo i ukrali golem iznos

Dvojica hakera uhićena su zbog sumnje da su ukrali odvjetničkim uredima diljem Hrvatske ukrali preko 108 tisuća eura, potvrdila je zagrebačka policija.
Policijski službenici Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave zagrebačke su u koordinaciji sa Službom kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije dovršili kriminalističko istraživanje nad jednim muškarcem iz okolice Zagreba i drugim koji je državljan BiH.

Kako su krali novac odvjetnicima?
Sumnja se da su tijekom prošle godine počinili ukupno 20 kaznenih djela i to računalnih prijevara, pranja novca, neovlaštenog pristupa, neovlaštenog presretanja računalnih podataka i krivotvorenja isprava.

Riječ je o kaznenim djelima za koja zakon predviđa i do osam godina zatvora.

Istražitelji su rekonstruirali da su hakeri neovlašteno pristupali internetskom bankarstvu odvjetničkih ureda te neovlašteno zadavali naloge u korist tuzemnih i inozemnih bankovnih računa. Drugim riječima, prebacivali su novac odvjetnika na druge račune.

Jedan haker je još u bijegu
Te su račune oni otvorili uz pomoć krivotvorenih osobnih isprava.

“Prvoosumnjičeni je uhićen 10. siječnja te je predan pritvorskom nadzorniku, dok je drugoosumnjičeni za sada nedostupan policijskim službenicima. Ukupna materijalna šteta iznosi 108.400 eura”, priopćeno je. (Ana Raić, N1)