Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U napadu na hotel u Harkivu ozlijeđeno 10 osoba

Dvije ruske rakete pogodile su u srijedu kasno navečer hotel u središtu drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva ranivši 10 osoba, od kojih jednu teško, rekao je regionalni guverner.
Europska unija napreduje s planovima da osigura milijarde eura nove pomoći Ukrajini, unatoč stalnom protivljenju Mađarske.

Kako navodi agencija dpa pozivajući se na izjave nekoliko diplomata, predstavnici država članica odlučili su u srijedu većinom glasova u Bruxellesu započeti pregovore s Europskim parlamentom o planovima pomoći.

Cilj je omogućiti provedbu programa pomoći što je prije moguće nakon eventualnog popuštanja mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ukrajina se bori protiv ruske invazije od veljače 2022., a novi program pomoći EU-a vrijedan 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine trebao je biti dogovoren prošlog prosinca. Orban je stavio veto na taj plan, dovodeći u pitanje korisnost pomoći Ukrajini i navodeći da je odluka EU-a da zamrzne sredstva namijenjena njegovoj zemlji bila pogrešna.

Ako se sljedećih tjedana ne nađe rješenje s Mađarskom, ostale članice EU-a namjeravaju djelovati kao skupina od 26. Za 1. veljače najavljen je poseban EU summit o tome kako dalje. (hrt)