Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Pljušte reakcije na napad SAD-a! Oglasila se i Rusija

Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je u četvrtak da su Sjedinjene Države i Velika Britanija, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izveli napade u Jemenu na lokacije koje koriste pobunjenici Huti, poručivši i da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama.
“Ovi su udari izravan odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući korištenje protubrodskih balističkih projektila po prvi put u povijesti”, poručio je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

“Napadi su ugrozili američko osoblje, civilne pomorce i naše partnere, kao i trgovinu i slobodu plovidbe”, dodao je. Također, poručio je i da, ako bude potrebno, “neće oklijevati” s daljnjim akcijama s ciljem zaštite ljudi i slobodnog protoka trgovine.
“Ciljane napade” protiv Hutija u Jemenu i sudjelovanje Kraljevskih zračnih snaga je potvrdio i britanski premijer Rishi Sunak.

Američki dužnosnici su otkrili Reutersu da su napadi izvedeni sa zrakoplovima, brodovima i podmornicama, a da je ciljano više od desetak lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade “američko-cionističko-britanskom agresijom”.

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini koja se bori protiv izraelske ofenzive u Gazi. Pritom, napadi ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.
Rusija zatražila sastanak Vijeća sigurnosti
Rusija je zatražila saziv Vijeća sigurnosti UN-a u petak zbog masovnih zračnih napada na teritoriju Jemena, objavila je stalna misija Rusije pri UN-u na svom Telegram kanalu.
“Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a 12. siječnja u vezi s napadima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na Jemen”, rekla je misija.

Misija je za TASS rekla da je sastanak zakazan za 10 sati po lokalnom vremenu (15 sati GMT).

U srijedu je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju kojom se zahtijeva trenutni prekid napada na brodove u Crvenom moru. Za dokument je glasalo čak 11 članica VS UN-a dok su četiri zemlje, i to Rusija, Kina, Alžir i Mozambik, bile suzdržane. Prethodno je Vijeće sigurnosti UN-a odbilo tri ruska prijedloga za izmjenu teksta nacrta rezolucije, uključujući i onaj koji spominje sukob između Palestine i Izraela kao razlog nedavne eskalacije u Crvenom moru.
Iran smatra napade kršenjem suvereniteta, oglasio se Hezbolah
Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravljalo o udarima.

Iran je oštro osudio napad, nazivajući ga kršenjem suvereniteta Jemena, izvijestio je Nour News. “Ovi napadi su jasno kršenje suvereniteta Jemena i teritorijalnog integriteta te kršenje međunarodnih zakona”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nassar Kannani. “Ovi napadi samo će pridonijeti nesigurnosti i nestabilnosti u regiji”, prenosi Sky News.
Militantna skupina Hezbolah u Libanonu također je osudila akciju. Skupina, blisko povezana s Iranom, rekla je: “Američka agresija još jednom potvrđuje da je SAD partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji.”

Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije, a ministarstvo vanjskih poslova reklo je da pozorno prati situaciju s velikom zabrinutošću. Posljednjih je mjeseci bila uključena u mirovne pregovore s Hutijima.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze, Huti su tvrdili da će izvršiti udare na izraelski teritorij i da neće dopustiti brodovima koji su s njime povezani da prolaze kroz vode Crvenog mora i tjesnaca Bab el-Mandeb sve dok prestala je operacija u palestinskoj enklavi. Prema CENTCOM-u, više od 20 komercijalnih prijevoznika i brodova napadnuto je u ovim vodama od sredine studenog. Kao odgovor, američka vlada objavila je da pokreće operaciju Prosperity Guardian kako bi osigurala sigurnost plovidbe i zaštitila brodove u Crvenom moru.

U ranim jutarnjim satima 12. siječnja, američka i britanska vojska upotrijebile su površinske brodove, ratne zrakoplove i podmornice za izvođenje zračnih napada na položaje Hutija u brojnim jemenskim gradovima. (Hina, N1 Hrvatska)