Aktualno OG sada Ogulin

Projekt Bajkoviti mostovi među odabranim projektima za rad s darovitim učenicima koje će financirati MZO

Odlukom o financiranju projekata prijavljenih na Javni poziv za sufinanciranje projekata rada s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2023./2024. Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin dodijeljena su sredstva u iznosu 2.600,00 eura.

Projekt Bajkoviti mostovi jedan je od projekata srednjih škola u Republici Hrvatskoj koji je svojom kvalitetom zaslužio nalaziti se u odabiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja za rad s darovitim učenicima. Projekt su osmislili nastavnici David Fabijan i Patrik Poljak, uz podršku nastavnice Martine Regetaš.

Bajkoviti mostovi je projekt koji potiče istraživačku maštu kod učenika. Projekt je osmišljen na način da polaznici projekta posjete poznate mostove u bajkovitom gradu Ogulinu i okolici, a „odabrani“ su: Tounjski most, Molinarijev most u Ogulinu, Most preko Đulinog ponora i Oštarski most.

Nakon toga, primjenjujući moderne tehnologije, odabrane mostove prenose u programe iz CAD/CAM tehnologija, te kao krajnji rezultat dobivamo model mosta 3D printanjem. Ovi mostovi dio su povijesti našeg kraja, a ujedno njihov specifičan presjek odražava sve ono što je svaki od njih predstavljao za život ljudi ovoga kraja.

Korisnici uključeni u projekt su daroviti učenici naše škole zanimanja iz područja strojarstva. U projekt prvenstveno želimo uključiti učenike koji su daroviti i žele napredovati u području praktične nastave. To su učenici srednjeg akademskog uspjeha iz opće obrazovnih nastavnih sadržaja, ali motivirani, kvalitetni i daroviti majstori svog zanimanja. Ovim projektom želimo ih zainteresirati i za ostala područja društveno humanističkih znanosti i omogućiti širenje vidika.

Završetak projekta obilježiti ćemo izložbom mostova kako bismo javnosti pokazali uspješnost našeg projekta uz specifično oživljavanje prošlosti kroz aditivne tehnologije.

S obzirom da većinu ukupnih troškova projekta sadržava nabavka potrebne opreme, cilj nam je u budućnosti projekt provoditi kroz radionice sa učenicima osnovnih škola ( 7. i 8. razred) kako bismo promovirali kulturno povijesne vrijednosti našeg kraja, ali ih i motivirali za upis strukovnih zanimanja prezentirajući proizvod (maketu mosta) kao rezultat rada u određenim zanimanjima, objavljeno je na društvenim mrežama Škole.