Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Brod u Crvenom moru pogođen projektilom

SAD i saveznici prošlog su tjedna počeli bombardirati položaje militanata u Jemenu

Dogodio se novi napad na brod koji je prolazio kroz Crveno more, objavila je britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO)

UKMTO je na X-u, ranije poznatom kao Twitter, objavio da je primio izvješća o “incidentu” 95 nautičkih milja jugoistočno od Adena u Jemenu. – Zapovjednik javlja da je projektil pogodio lijevi bok broda odozgo. Vlasti provode istragu – objavljeno je.
Prema obavještajnoj tvrtki Ambrey, brod koji je projektil pogodio u blizini Jemena je američki brod za prijevoz rasutog tereta pod zastavom Maršalovih Otoka, javlja Sky News.

Projektil je izazvao požar u skladištu broda, ali je plovilo i dalje sposobno za plovidbu, rečeno je. Ambrey je dodao da nema izvještaja o žrtvama i da brod nije povezan s Izraelom.
Jemenski pokret u kojem značajnu ulogu igraju Huti upravlja sjevernim Jemenom od sredine prošlog desetljeća, a krajem prošle godine počeo je ometati plovidbu brodova povezanih s Izraelom u znak podrške palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskom vojskom u okupiranom Pojasu Gaze.

Kroz Crveno more prolazi 15 posto svjetskog brodskog prometa. Rutu je dosada zaobišlo nekoliko brodova s ukapljenim plinom, a drugi je i dalje koriste.

Visoki član hutijskog pokreta koji podržava Iran zaprijetio je ranije danas da će pretvoriti Jemen u “groblje” za Sjedinjene Države, nakon najnovijih američkih zračnih napada na hutijske ciljeve.

“Jemenski čelnici, oružane snage i narod potpuno su spremni ući u izravan i opći rat s Velikim Sotonom kako bi obranili Palestinu”, rekao je Ali al-Kahum u intervjuu iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA objavljenom u ponedjeljak, koristeći pogrdne riječi za SAD.

Nakon najnovijih američkih udara, al-Kahum je upozorio: “Nakon ove agresije Jemen će se pretvoriti u groblje Amerikanaca i oni će poniženi napustiti regiju”.

Više od tri mjeseca nakon početka rata u Gazi, raste zabrinutost da će se sukob proširiti u regionalni požar. Posljednjih su tjedana šijitski hutijevci u više navrata napadali brodove u Crvenom moru na putu za Izrael. Kao odgovor, SAD i saveznici bombardirali su položaje militantne islamističke skupine u Jemenu.
U međuvremenu je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian još jednom odbacio optužbe da je njegova zemlja izravno umiješana u napade.

  • Snage otpora u regiji, uključujući Jemen, djeluju neovisno i unutar okvira svojih interesa – rekao je ministar u nedjelju, prenosi IRNA. Hutijevci sebe vide kao dio takozvane “osovine otpora”, mreže u borbi protiv Izraela, zajedno s drugim skupinama u regiji koje su u savezu s Iranom. (D. A., Hina, jutarnji.hr)