Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

De Croo: Europa se treba više oslanjati na samu sebe

De Croo: Europa se treba više oslanjati na samu sebe

Europa se treba više oslanjati na samu sebe, poručio je belgijski premijer Alexander De Croo u Europskom parlamentu na predstavljanju aktivnosti belgijskog predsjedanja Vijećem Europe.

Belgija je 1. siječnja preuzela predsjedanje Vijećem EU-a, a prioriteti su joj zaštita građana, jačanje gospodarstva i pripreme za zajedničku budućnost uz slogan ‘Zaštititi, ojačati, pripremiti’.

Belgijski premijer rekao je eurozastupnicima da će 2024. biti ključna godina ne samo zbog europskih izbora, već i onih u Sjedinjenim Državama.

  • Ako nam 2024. ponovno donese Ameriku na prvom mjestu, to će više nego ikad značiti da je Europa sama, rekao je De Croo, dodavši da to treba prihvatiti i postaviti Europu na čvršće temelje, da bude snažnija i da se više oslanja na samu sebe.

De Croo je pozvao europske političare da se osiguraju uvjeti da se mladim poduzetnicima olakša plasiranje njihovih ideja na tržište.

  • Moramo im pomoći da prijeđu s ‘izumljeno u Europi’ do ‘razvijeno u Europi’ pa sve do ‘proizvedeno u Europi’, poručio je belgijski liberal. (M.K./HRT/Hina)