Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija će otvoriti biračka mjesta u SAD-u

Rusija će za svoje predsjedničke izbore u ožujku otvoriti birališta u SAD-u u tri svoja diplomatska ili konzularna predstavništva, najavio je u srijedu ruski veleposlanik u Washingtonu.

To je objavljeno u trenutku kada su odnosi dviju zemalja na najnižoj razini od hladnog rata zbog sukoba u Ukrajini.
Rusija, na meti niza zapadnih sankcija zbog napada na Ukrajinu 2022., još nije odlučila hoće li se biračka mjesta otvoriti i u europskim zemljama koje smatra “neprijateljskim”.

Izbori su zakazani za 17. ožujka. Predsjednik Vladimir Putin, koji Rusijom vlada od 2000., naznačio je namjeru da se kandidira za peti mandat.

U slučaju pobjede, ostao bi u Kremlju barem do 2030. kada će napuniti 78 godina. Njegov ponovni izbor je malo upitan u zemlji u kojoj je svaka prava opozicija slomljena.

  • U Sjedinjenim Državama planiramo otvoriti tri biračka mjesta: u našem veleposlanstvu u Washingtonu, kao i u našim konzulatima u New Yorku i Houstonu, rekao je ruski veleposlanik Anatolij Antonov a prenijelo veleposlanstvo.

Sjedinjene Države isporučile su Ukrajini oružje protiv ruskih snaga, a zapadne zemlje nametnule su teške ekonomske sankcije Moskvi.

Rusija je prošli tjedan naznačila da još nije odlučila o otvaranju biračkih mjesta u Europi.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da će odluka biti donesena prije kraja siječnja. (V.K./HRT/Hina)