Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Novi ravnatelj vatrogasne škole dao ostavku nakon manje od tri tjedna, želi nazad u Karlovac

Dana 15. siječnja zatražio sam raskid ugovora s Državnom vatrogasnom školom i stavio sam mandat ravnatelja na raspolaganje. Tražio sam razrješenje, a na funkciji ću ostati dok se ne imenuje obnašatelj dužnosti. Vraćam se u bazu, gdje su mi dali povjerenje.

Rekao nam je to Goran Franković, koji na dužnosti ravnatelja Državne vatrogasne škole nije proveo niti tri tjedna. Prema obrazloženju za upravno vijeće škole, za sve je “krivo” tumačenje Zakona o vatrogastvu prema kojem, on ne može u isto vrijeme raditi posao županijskog vatrogasnog zapovjednika karlovačke županije. Kako su 24sata pisala, želio je zadržati staru funkciju, na kojoj ima beneficirani staž, bolje uvjete za mirovinu, ali i službeni auto. Vatrogasnim vozilom koje je vozio na “starom poslu” dolazio je i u školu.
S druge strane, upravno vijeće o smjeni je razgovaralo u utorak te su jednoglasno prihvatili Frankovićevu ostavku. U srijedu ujutro potpisao ju je osobno i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća škole. Sazvao je, kako doznajemo, novu sjednicu u petak te će odrediti privremenog ravnatelja. Istog dana raspisat će natječaj za novoga, koji bi trebao biti izabran u roku od tri mjeseca. Tucaković nam je još jednom potvrdio kako Franković, da je nastavio raditi kao ravnatelj, nikako ne bi mogao ostati županijski vatrogasni zapovjednik.

– Suglasnost za imenovanje županijskog vatrogasnog zapovjednika daje glavni vatrogasni zapovjednik samo u slučajevima kada su ispunjeni svi uvjeti propisani zakonom te u slučaju prestanka bilo kojeg uvjeta glavni vatrogasni zapovjednik će istu uskratiti – piše u odgovoru Tucaković.

U vrhu hrvatskog vatrogastva poprilično su ljuti i ne kriju nezadovoljstvo Frankovićevim potezom. Transparentno je, kažu nam, izabran na natječaju na kojeg su se prijavili još dva profesora škole te još jedan županijski vatrogasni zapovjednik. Nitko se nije žalio, a Franković im je obećao kako će provesti temeljitu modernizaciju školskog programa i uvesti prijeko potrebne novine, kako ne bi zaostajali za tehničkim razvojem, taktikama rada i svime ostalim s čime se budući vatrogasci trebaju suočiti. Kako neslužbeno doznajemo, Franković se pravdao da nije znao kakvi ga uvjeti čekaju. Ugovor je vidio tek prvog radnog dana, a potom tražio odobrenje da radi na dva mjesta. Kad mu to nije odobreno, odlučio se vratiti u Karlovačku županiju gdje ima bolje radne uvjete.

– Uzeo nam je dobrih pola godine i sad će sve kasniti. Tri mjeseca je trajao postupak na kojem je odabran i sad će proći još tri prije nego novi ravnatelj bude odabran. U školi je 225 polaznika i svi će oni trpjeti zbog nečijeg ponosa. Totalno se kompromitirao i teško će mu opet vjerovati – kažu nam ljudi bliski vrhu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Svi se čude njegovom otkazu, jer je ovo drugi put da se javio na natječaj za ravnatelja te je očito znao u što se upušta. Prvi put je to bilo 2022., no prijavu su odbacili zbog nepotpune dokumentacije.

Inače, na tekst o dva radna mjesta reagirali su iz Vatrogasne zajednice Karlovačke županije. Kažu kako je istina da su u prosincu 2023. na predsjedništvu promijenili Pravilnik o radu, no dio o Nepunom radnom vremenu, na kojeg se Franković poziva, promijenili su još 2021.Taman prije nego se Franković prvi put javio na natječaj za mjesto ravnatelja Državne vatrogasne škole.

No sumnjiv je i natječaj na kojem je Franković izabran za županijskog vatrogasnog zapovjednika. Raspisala ga je Vatrogasna zajednica karlovačke županije te su napisali kako ga traže na ‘neodređeno vrijeme’. No u istom natječaju su se pozvali na Zakon o vatrogastvu, gdje piše da se zapovjednik imenuje samo na rok od pet godina.
U HVZ-u su nam na to rekli kako se radi o ’tiskarskoj pogrešci’, a imenovanje je provedeno na pet godina. Za sve je odgovorna Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, koja ga je raspisala. Natječaj nije bio poništen pa ponovno raspisan. (Bogdan Blotnej, 24sata)