Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bijeli štrajk sudaca i državnih odvjetnika

Bijeli štrajk sudaca počet će danas i trajat će do 2. veljače. Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) je u srijedu donio odluku o tzv. mjerama upozorenja, nakon što su svi ogranci udruge odbili izložen model uvođenja materijalnih prava koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave. Sucima će se u bijelom štrajku pridružiti i državni odvjetnici.

– Ta mjera će se provoditi na način da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u onim predmetima u kojima može nastupiti nenadoknadiva šteta. Trajanje mjere ovisi o reakciji izvršne vlasti, tako da mogu biti prekinute i prije isteka ovog roka, kazao je prošlu srijedu nakon sastanka predstavnik UHS-a Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda.

Upitan može li ih zadovoljiti obećanje da će zakon o plaćama biti u nekom kasnijem roku, Bitanga je naveo kako to obećanje imaju od svibnja prošle godine te da je ono prekršeno. Podsjetio je kako su inzistirali na dvije stvari.

Prvi zahtjev je bio da se poboljša materijalni status sudaca prvenstveno prvog stupnja, što je djelomično i ispunjeno, naveo je, a drugi, po njegovu mišljenju čak i bitniji, sastoji se od toga da su tražili sustavno uređenje plaća, odnosno da bude uređeno zakonom i da ne ovisi o “trenutačnoj volji neke političke garniture koja je na vlasti”. Više na hrt.hr