Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ovo su plaće naših sudaca: Na općinskim sudovima do 3600 eura bruto, županijskim i više…

Sudac mora imati jako veliku plaću, veću od odvjetnika u privatnom biznisu, to daje i sigurnost da neće biti potkupljiv – kaže nam sugovornica. Do 2. veljače na sudovima su samo hitni predmeti. Koji su to, odlučivat će suci…
Plaće sudaca moraju biti više. One moraju biti visoke iz perspektive onih koji imaju minimalne, poručuje predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić govoreći o bijelom štrajku sudaca. Naime, bijeli štrajk znači da će se održavati samo hitna ročišta. Mjere opreza, kako to nazivaju iz Udruge sudaca, trajat će do 2. veljače.

  • Na prvom stupnju se neće provoditi radnje, osim u hitnim predmetima, a koji su to, procjenjivat će svaki pojedini sudac od spisa do spisa. Kao i u svibnju, vodit ćemo računa da nikome ne nastane nikakva šteta – objasnila je predsjednica Obiteljskog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu Kolinda Kolar za Dnevnik.hr.
  • Čak je i Franjo Tuđman bolje shvaćao i respektirao neovisnost sudstva nego Plenković – ističe Dobronić.

Njegova plaća, kako je naveo u imovinskoj kartici prošle godine, a koju će suci do idućeg mjeseca morati ažurirati za prethodnu godinu, iznosi od 5700 do 5850 eura bruto. To je bez povećanja za koje su se suci izborili u ranijem štrajku za oko 500 eura. Sada traže povećanje koeficijenata i rast plaća za 1100 eura neto, kao i materijalna prava u vidu regresa, božićnica… Željko Horvatović, predsjednik Visokog kaznenog suda, plaća je bez ovog povećanja iznosila od 4650 do 4800 eura bruto. Ista je čelniku Visokog trgovačkog suda Ivici Omaziću, a nešto mala manja – od 4500 do 4650 – bila je Dragi Klasniću, šefu Visokog prekršajnog suda te Ingi Vezmar Barlek, predsjednici Visokog upravnog suda.
Čelnica zagrebačkog Općinskog suda Petra Kušević Fraculj zarađuje od 3450 do 3600 eura bruto. U tim ciframa se kreću i plaće čelnika ostalih općinskih sudova. Najmanju plaću među čelnicima zagrebačkih sudova ima Meri Dominis Herman, koja vodi Upravni sud, a koja je iznosila od 3000 do 3150 eura bruto. Čelnicima Županijskih sudova plaća se kreće, više manje, do 4000 eura bruto. Iz Udruge sudaca proljetos su objavili kako osnovna neto plaća suca početnika na Općinskom sudu iznosi 1522 eura, na Županijskom 1926, a na Vrhovnom sudu 2675 eura. Najveću plaću ima šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek. Iznosila je od 6750 do 6900 eura bruto, dok se općinskim i državnim odvjetnicima kreće od 3000 do 4000. Odvjetnici s kojima smo razgovarali podržavaju suce.

  • Sudac mora imati jako veliku plaću, veću od odvjetnika u privatnom biznisu, to daje i sigurnost da neće biti potkupljiv. Da bi imali dobro pravosuđe, morate imati kvalitetne ljude, a ne možeš ih privući ako im ne daš dobru plaću jer onda odlaze u odvjetnike i privatni sektor – kaže nam naša sugovornica dodajući kako bi u uz tu visoku plaću sucima trebalo povećati i kvotu rješavanja predmeta. Njoj su otkazana sva ročišta.
  • Imala sam ih hrpu i doslovno sva su otkazana i sad neće biti zakazana sigurno tri-četiri mjeseca. Sada će vam njima bitna uhićenja, slučajevi nasilja i slično – kaže odvjetnica. I drugoj su već javili o odgodi sutra i preksutra.
  • Pretpostavljam da će mi sve odgoditi i u idućim danima. Naravno da nikome ne odgovara da štrajk predugo traje, ali podržavam svakoga tko pokušava ostvariti svoja legitimna prava pa tako i suce – kaže nam. (N. Zagorac, 24sata.hr)