Aktualno OG sada Ogulin

Pred 13 godina – požar progutao HOC Bjelolasicu

Upravo na današnji dan, prije točno 13 godina, plameni jezičci progutali su perjanicu ogulinskog turizma – Bjelolasicu. Vatrogascima je dojavljeno da je vatra buknula u ranim jutarnjim satima, u 2.22., a kad su dolazili na požarište, temperatura je iznosila -20 stupnjeva, što im je uzrokovalo teškoće s opremom. Gašenje požara privedeno je kraju u jutarnjim satima, oko 7.30 sati. Požar je tijekom te noći zahvatio kotlovnicu i proširio se na centralnu zgradu hotelskog naselja s recepcijom, upravom, restoranom, saunom i dvoranom za fitness.
Požar je gasilo 70 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz JVP-a Ogulin, JVP-a Karlovac i dobrovoljnih vatrogasnih društava s ogulinskog područja.
Tadašnji, a i sadašnji ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs posjetio je isto poslijepodne požarište, a na pitanje što će biti sa 90 zaposlenika odgovorio je da ne može jamčiti da oni neće izgubiti posao, ali da će učiniti sve kako bi se njihov problem što bolje riješio.

– Postojali su planovi da se Bjelolasica stavi u punu funkciju. Te napore nećemo zaustaviti. Prostori su se redovito servisirali i održavali. Za Bjelolasicu postoji čitav niz dobrih projekta koji se mogu kandidirati za novac iz europskih fondova. Vidjet ćemo može li se kotlovnica osposobiti kako bi se u funkciju stavili paviljoni koji nisu zahvaćeni vatrom, a koji se griju pomoću te kotlovnice koja je izgorjela – rekao je tada ministar Fuchs na požarištu.

I tako je datum požara na HOC Bjelolasica, poput datuma kada je izgorio restoran na Sabljacima, postao svojevrsna obljetnica i beskorisno medijsko evociranje uspomena na nešto što smo uspjeli upropastiti, na nešto za što nitko nije odgovarao, na nešto iz čega baš ništa nismo naučili. I dalje biramo iste kadrove koji sada obilaze neka druga “požarišta”, sada ne više objekata već cijelih sustava. I dalje slušamo bajke kako za Bjelolasicu ” postoji čitav niz dobrih projekta”, i dalje rasprodajemo sve što imamo, kao što je prodana i Bjelolasica. Hoćemo li, ako ovaj svijet opstane do 2200. godine i tada čitati – “Na današnji dan prije 189 godina požar progutao HOC Bjelolasica?”