Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Spriječeno krijumčarenje na području PU karlovačke u pet odvojenih slučaja

 

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke su, u razdoblju od večeri 22. siječnja do večeri 24. siječnja na području Vojnića, Josipdola, Netretića, Rakovice i Cetingrada, u pet odvojenih slučaja, spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Provedena su kriminalistička istraživanja nad šestoricom muškarca (državljanima Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Rumunjske, Litve i Albanije), starosti između 21 i 46 godina, koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku.

Osumnjičeni su zaustavljeni u osobnim i kombi vozilima u kojima su prevozili strane državljane, a jedno osobno vozilo, kojim je upravljao 35-godišnji latvijski državljanin služilo je kao prethodnica krijumčarenju stranih državljana.

Jedan od osumnjičenika nije se odmah zaustavio na svjetlosne i zvučne signale policijskih službenika, već se iz vozila u pokretu dao u bijeg. Pretragom terena ubrzo je uhvaćen.

Prema stranim državljanima postupno je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Prema trojici osumnjičenih postupano je i sukladno Zakonu o sigurnosti na cestama.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.