Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Svjetski sud zatražio od Izraela da spriječi genocid, ne i prekid vatre

Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio je Izraelu da poduzme korake kako bi spriječio svaki čin genocida nad Palestincima dok vodi rat protiv militanata Hamasa u pojasu Gaze, ali nije pozvao na trenutni prekid vatre.

Odlučujući o slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, sud je rekao da Izrael mora osigurati da njegove snage ne čine genocid i poduzeti mjere za poboljšanje humanitarne situacije za palestinske civile u enklavi.

U presudi Međunarodnog suda pravde 15 od 17 sudaca glasalo je za hitne mjere koje pokrivaju većinu onoga što je Južna Afrika tražila, osim važne iznimke da se naredi zaustavljanje izraelske vojne akcije u Gazi.

Izraelske snage su u vojnoj operaciji opustošile veći dio gusto naseljene enklave i ubile više od 25. 000 Palestinaca u gotovo četiri mjeseca, prema zdravstvenim vlastima u Gazi.

Izrael je pokrenuo svoj napad nakon prekograničnog divljanja Hamasa 7. listopada. Izraelski dužnosnici rekli su da je ubijeno 1200 ljudi, većinom civila, a 240 uzeto za taoce.

Sud je rekao da je “ozbiljno zabrinut” za sudbinu talaca u Gazi i pozvao Hamas i druge naoružane skupine da ih odmah i bezuvjetno oslobode.

No, presuda, koju su Palestinci pozdravili, ipak je neugodna za Izrael i njegove najbliže saveznike, uključujući Sjedinjene Države.

Izrael je tražio od suda da potpuno odbaci slučaj, rekavši da poštuje međunarodno pravo i da ima pravo braniti se.

  • Država Izrael će… poduzeti sve mjere u okviru svoje moći da spriječi počinjenje svih djela u okviru članka II. Konvencije o genocidu, rekao je sud.

Izrael ga mora izvijestiti o koracima koje je poduzeo za mjesec dana, rečeno je. (V.G./HRT/Hina)