Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Mađarski desničar već bi komadao Ukrajinu: ‘Ako izgube rat, ova zapadna regija je naša!‘

Budimpešta se sukobila s Kijevom oko navodnog ograničenja prava 150.000 etničkih Mađara da se koriste materinskim jezikom

Mađarska krajnje desna stranka Naša domovina polagat će pravo na zapadnu regiju Ukrajine u kojoj živi oko 150.000 etničkih Mađara ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog ruske invazije, rekao je čelnik stranke u subotu navečer.

Čelnik Naše domovine Laszlo Toroczkai rekao je to na konferenciji na kojoj je stranka, koja ima šest zastupnika u mađarskom parlamentu od 199 članova, među ostalima ugostila čelnike krajnje desnice iz njemačkog AfD-a i nizozemskog Foruma za demokraciju.

“Što se tiče rata u Ukrajini, naša poruka je vrlo jednostavna: trenutni prekid vatre, mir i rješenje putem pregovora”, rekao je Toroczkai u video snimci objavljenoj na internetskoj stranici njegove stranke, pozivajući na autonomiju za etničke Mađare u zapadnoj Ukrajini.

“Ako ovaj rat završi tako što će Ukrajina izgubiti svoju državnost, jer i to je moguće, onda kao jedina mađarska strana koja zauzima ovo stajalište, dopustite mi da signaliziram da polažemo pravo na Zakarpatje”, rekao je, dobivši pljesak publike.
Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova i ukrajinsko veleposlanstvo u Budimpešti nisu odmah odgovorili na pitanja poslana e-poštom za komentar o Torockzaijevim izjavama.

U prosinačkom intervjuu na javnom radiju, mađarski premijer Viktor Orban izrazio je potporu suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, prema sažetku njegovih izjava koje je objavio glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto trebao bi se u ponedjeljak sastati s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i premijerom Denisom Šmihalom u zapadnoj Ukrajini kako bi pripremili teren za mogući sastanak čelnika dviju zemalja.

Budimpešta se sukobila s Kijevom oko, kako kaže, ograničenja prava otprilike 150.000 etničkih Mađara da se koriste materinskim jezikom.

Prošli mjesec sve države Europske unije osim Mađarske, koja je također članica NATO-a, pristale su da počnu pristupni pregovori s Ukrajinom.

Čelnici bloka zaobišli su Orbanovo protivljenje tako da je Orban napustio prostoriju kada se donosila odluka.
Ali čelnici nisu mogli nadvladati njegov otpor restrukturiranju proračuna EU-a kako bi se 50 milijardi eura usmjerilo u Kijev i očekuje se da će ponovno razmotriti to pitanje na izvanrednom samitu sljedećeg četvrtka. (Hina, jutarnji.hr)