Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden: ‘Odlučio sam kako ćemo odgovoriti na napad u kojem su poginuli naši vojnici‘

Proiranska grupa Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napade u kojima su ubijena najmanje tri i ozlijeđena još 34 američka vojnika

Američki predsjednik Joe Biden kaže da je odlučio kako će SAD odgovoriti na napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu, javlja BBC.

Biden je izjavu dao dok je napuštao Bijelu kuću radi prikupljanja donacija na Floridi. Dodao je da “ne trebamo širi rat” na Bliskom istoku.

Proiranska grupa Islamski otpor u Iraku preuzela je jučer odgovornost za napade u kojima su ubijena najmanje tri i ozlijeđena još 34 američka vojnika. Američke snage su se u trenutku napada dronom nalazile u Tornju 22, bazi strateški smještenoj blizu jordansko-sirijske granice.

Biden nije točno naveo kakav bi mogao biti američki odgovor, ali Bijela kuća je obećala “vrlo konzekventan odgovor”.
Američki dužnosnici pokušavaju izbjeći spiralni sukob na Bliskom istoku. To su prve američke žrtve u regiji od izbijanja rata u Gazi 7. listopada.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napad. No, Biden je danas rekao: “Smatram ih [Iran] odgovornima jer opskrbljuju oružjem ljude koji su to učinili.” (D.A., jutarnji.hr)