Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hrvatska ostala na 57. mjestu prema percepciji korupcije

Hrvatska je zadržala 57. mjesto na novom Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency International objavljenome u utorak, prema kojemu je Danska na vrhu, a Somalija na dnu ljestvice od 180 zemalja.

Za Hrvatsku nema promjene u odnosu na 2022. Ostala je na 50 od mogućih 100 bodova i dijeli mjesto s Malezijom. Susjedne zemlje Slovenija i Italija su na 42. mjestu s 56 bodova.

Danska, Finska, Novi Zeland i Norveška najmanje su korumpirane zemlje na svijetu, prema indeksu percepcije.

Na dnu ljestvice su zemlje koje uznemiravaju krize poput Sirije, Venezuele i Somalije. Njemačka je zadržala deveto mjesto, a Francuska je 20. sa 71 bodom, jednim manje nego prije.

Od zemalja na zapadnom Balkanu, Srbija je 104. s 36 bodova, a Bosna i Hercegovina 108. s 35 bodova. Crna Gora je na 63. mjestu s četiri boda manje od Hrvatske.

– Ondje gdje su vladavina prava, neovisni mediji i skupine civilnog društva oslabljeni, korupcija cvjeta, rekla je Alexandra Herzog, voditeljica organizacije Transparency International, piše DPA.
Kao primjer je navela Mađarsku koja je pod vodstvom Viktora Orbána pala na 76. mjesto na ljestvici i drži najlošiju poziciju među zemljama Europske unije.

– Slaba odgovornost i politička korupcija potkopavaju vladavinu prava u regiji u kojoj ljudi gube povjerenje u svoje institucije, objavio je Transparency International o korupciji u zemljama EU-a.

– U najalarmantnijim slučajevima, uske interesne skupine imaju preveliku kontrolu nad donošenjem političkih odluka. U drugima, vlade ciljaju na novinare, zviždače i druge promatrače, dodaju.

Kao regija, supsaharska Afrika najniže je na ljestvici, unatoč poboljšanju u nekim zemljama.

BiH najgora u regiji prema korupciji, u Europi druga najlošija nakon Rusije

Bosna i Hercegovina najlošije je plasirana država regije prema indeksu percepcije korupcije, a na cijelom europskom kontinentu prema tome je druga najlošija, stoji u analizi.

Analiza potvrđuje da u BiH već godinama nema nikakvog napretka u borbi protiv korupcije i da u Europi samo Rusija ima lošiji rezultat. Bosna i Hercegovina ove godine ima ocjenu 35 na ljestvici koja ide od nula, što je oznaka za najlošiji indeks, do 100, što je najbolji rezultat.

BiH je dobila ocjenu više u usporedbi s lanjskom, no nazaduje u odnosu na sve godine prije toga i trenutačni rezultat i dalje je drži na dnu regije, dok je u svijetu pozicionirana na 108. mjestu od 180 zemalja u kojima TI provodi analizu percepcije korupcije.

Najveći uzročnik problematične percepcije korupcije u BiH je stanje u pravosuđu te zemlje, koje je opisano kao katastrofalno, uz zaključak da ono potiče izostanak vladavine prava, raširenost korupcije te nekažnjene napade na slobodu medija i civilno društvo koji upućuju na te probleme.

Transparency International pritom posebice upozorava na postupke vlasti u Republici Srpskoj, koje su u 2023. pojačale napore da ušutkaju kritičare donoseći zakone poput onoga kojim se kriminalizira kleveta i najavljujući one kojima planiraju osigurati imunitet svim entitetskim dužnosnicima i tako onemogućiti procesuiranje onih koji su umiješani u korupciju.

U izvještaju TI stoji kako su pravosudni sustavi BiH i Srbije uglavnom nesposobni progoniti i sankcionirati dužnosnike koji zlorabe svoj položaj, što potvrđuju porazni pokazatelji o broju podignutih optužnica i osuđujućih presuda za visoku korupciju.

– Umjesto jačanja nezavisnosti i učinkovitosti tužiteljstava i sudova na sceni imamo sustavne napore za urušavanjem ključnih institucija i procesuiranje na temelju političkih direktiva i interesa, dok neformalne interesne mreže unutar pravosuđa odgovornost i račune polažu politici i organiziranom kriminalu, a ne građanima, rekla je izvršna direktorica TI-ja za BiH Ivana Korajlić. (hrt)