Aktualno OG sada Ogulin

Land art – od ideje do realizacije

Prije tjedan dana Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana objavila je fotografiju land arta pored jezera Sabljaci, koji su učenici izradili u okviru projekta “Umjetnost i matematika”.  Sada su, pak, objavili video, u kojem možete pogledati što je sve prethodilo izradi instalacije na terenu, na koji je način nastala i koja je uopće poveznica između umjetnosti i matematike.
“Land art umjetnost, kao jedna od sastavnica konceptualne umjetnosti, razvila se sredinom 60-ih godina 20. stoljeća, a odnosi se na umjetničke intervencije u prirodi, za razliku od tradicionalnoga rada u atelijerima i ovisnosti o galerijama i muzejima (institucionalizaciji umjetnosti). Zasniva se na nastojanju da se umjetničko djelo ostvari što manjim zahvatima na prirodnom, rabljenom ili otpadnom materijalu, ili izravnim posredovanjem u prirodi.
U izradi našega land arta sudjelovalo je osmero učenika trećeg razreda gimnazijskoga smjera: Maja Tatalović, Lana Puškarić, Karla Štimac, Hana Turkalj, Luči Vukelić, Kaja Jerak i Bruno Cindrić, te nastavnice Ivana Brozović i Marija Trdić Ćuk, kao mentorice. Rad je tek dio projekta čija je realizacija predviđena tijekom cijele godine u obliku skupina aktivnosti tematski/sadržajno i metodički usklađenih s godinom učenja i kurikulumima nastavnih predmeta Matematike i Likovne umjetnosti”-objavili su na društvenim mrežama.(foto&video: Gimnazija i strukovna škola B. Frankopana, Ogulin)