Aktualno OG sada Ogulin

Vukelja: Izgradnjom Obilaznice Ogulina riješit će se i problemi stanara Bolničke ulice

Stanovnici Bolničke ulice krajem prošle godine upozorili su peticijom na veliki promet teretnih automobila koji se odvija kroz ovu ulicu, a od kako je zatvoren promet za kamione zbog lošeg stanja mosta u Lomostu.
Obratili su se u gradsku upravu tražeći pomoć, a nas je zanimalo je li i što Grad mogao učiniti, s obzirom na to da je prometnica u nadležnosti države?
Upit smo poslali u gradsku upravu, a u odgovoru zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje se navodi:

“Vezano za teretni promet koji se odvija državnim cestom D42 na dijelu gdje prolazi Bolničkom ulicom, Grad Ogulin je sa svoje strane učinio sve što je mogao učiniti. Trenutno ograničenje na predmetnom dijelu prometnice iznosi 50 km/h.

Policija je, zbog sigurnosti učenika Prve osnovne škole, a i ostalih sudionika u prometu, učestalo, gotovo svakodnevno, prisutna na terenu kod spomenute škole.

Hrvatske ceste su u kolovozu prošle godine, prije početka školske godine, obnovile horizontalnu signalizaciju i postavile nove znakove, na fluorescentnim podlogama, za označavanje pješačkih prijelaza C02 i djeca na cesti C03. Što se tiče prometnog znaka „radar“ koji će pokazivati brzinu kretanja vozila i signalizirati „HVALA“ ukoliko se nalazi ispod 50 km/h, a „USPORI“ ako prelazi 50 km/h, Hrvatske ceste ga nisu u mogućnosti postaviti unutar postojećeg Ugovora za redovno održavanje. U pripremi je javna nabava za novi ugovor za tekuće održavanje.

Prema informacijama iz Hrvatskih cesta, koje su nadležne za predmetnu prometnicu, naručeno je postavljanje grip podloga u zonama pješačkih prijelaza, ali radove nije moguće izvesti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, niskih temperatura i padalina. Podloge će biti napravljene kada to dopuste vremenski uvjeti.

Otegotna okolnost je to što je most u Lomostu, na bivšoj županijskoj cesti, zbog lošeg stanja zatvoren za teretni promet, pa sav teretni promet sada prolazi državnom cestom D42, pokraj bolnice, staračkog doma, škole, sportskih igrališta, zbog čega stanari Bolničke ulice protestiraju i zbog čega su dostavili peticiju.

Kao što je rečeno na sastanku održanom u kolovozu prošle godine, na kome su sudjelovali predstavnici Grada Ogulina, Hrvatskih cesta, PP Ogulin i potpisnika peticije, jedino rješenje bit će izgradnja Obilaznice Ogulina. Tada će ova prometnica postati državnom cestom, a Bolnička ulica će prijeći u nadležnost Grada Ogulina. Trenutno je nemoguće zabraniti promet teretnim vozilima državnom cestom, jer vozači nemaju alternativu, a i rang ove prometnice podrazumijeva da se njome odvija i teretni promet.

Grad Ogulin je još u drugoj polovici 2017. godine kontaktirao Hrvatske ceste vezano za pokretanje projekta Obilaznice Ogulina gdje su prihvatili našu inicijativu i ubrzo pokrenuli pripremne radnje za provedbu projekta. Izuzetno smo zadovoljni suradnjom s Hrvatskim cestama i dinamikom kako provode projekt na kome do sada nije bilo spomena vrijednih zastoja. Do sada je izrađen idejni projekt i pokrenut upravni postupak za izdavanje lokacijske dozvole, što je, obzirom na kompleksnost projekta, napravljeno u iznimno kratkom roku.

Izgradnjom Obilaznice Ogulina riješit će se ne samo problemi stanara Bolničke ulice, nego i niz drugih problema u gradu Ogulinu, kao što su oni lokalnih privatnih investitora tvrtki Bjelin, Vällinge i Semmelrock. Spomenut ću samo da poduzetnička zona u Žegaru, koja je praktički u centru grada, ima pristup uskom cesticom, omeđenom zidovima, koja pod oštrim kutom, preko rampe, kod ranžirnog kolodvora željezničke pruge, ulazi u ovu poduzetničku zonu.

Daljnji problem je da državnu cestu D42 prilikom svake poplave, koje u prosjeku dva puta godišnje zadese Ogulin, poplavljuje na dva mjesta, zbog čega je promet njome u prekidu.

Nadalje, zbog teretnog prometa centrom grada nastaju oštećenja na infrastrukturi, na kolnicima cesta, na vodovodnim, kanalizacijskim, TK, EEN i plinskim instalacijama.

Najvažnije od svega je to što je sigurnost i kvaliteta života građana Ogulina, uključujući stanara Bolničke ulice, ugrožena zbog intenzivnog teretnog prometa koji se odvija centrom grada.

Sve spomenute probleme riješit će Obilaznica Ogulina, tako da smo izuzetno zadovoljni što se priprema ovog projekta za sada odvija bez značajnijih zastoja i teškoća.”