Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden pobijedio na stranačkim predizborima u Južnoj Karolini: Sve je jasnije tko će u veliko finale

Američki predsjednik Joe Biden pobijedio je u nedjelju na predizborima Demokratske stranke u Južnoj Karolini – prvoj službeno odobrenoj utrci u stranačkoj nominacijskoj sezoni – koja pokazuje da dominira nad dva druga kandidata.

Iako je Biden (81) imao malo protivljenja, glasovanje se pozorno pratilo zbog zabrinutosti oko njegove popularnosti, posebno među afroameričkim biračima.

Prije četiri godine upravo je glasanje Afroamerikanaca Južne Karoline na predizborima u toj saveznoj državi pomoglo u rasplamsanju njegove kampanje i na kraju ga dovelo do Bijele kuće.
Biden, nepopularan sadašnji predsjednik koji se suočava s malom konkurencijom za nominaciju svoje stranke na sljedećim državnim predizborima koji vode do američkih izbora 5. studenoga, nadao se nadmoćnoj pobjedi u Južnoj Karolini.
Demokratski dužnosnici s kojima je razgovarao Reuters očekivali su negdje između 100.000 i 200.000 ukupnih glasova na primarnim izborima.

Bivši američki predsjednik Donald Trump favorit je za republikansku predsjedničku nominaciju nakon što je trijumfirao u Iowi i New Hampshireu.

Republikanski predizbori u Južnoj Karolini održavaju se 24. veljače. (rtl.hr)