Aktualno Magazin OG sada Ogulin U ordinaciji Zdravlje

Sezona je gripe

Poštovani čitatelji!
Od danas nastavljamo objavljivanje članaka u našoj rubrici “U ordinaciji”. Naša suradnica bit će Dr. Vedrana Zubčić Zrnc,spec.pedijatar-subspecijalist neonatolog.

Diplomirala je 2003. g., nakon čega se zapošljava u Općoj bolnici Ogulin gdje je odradila pripravnički staž i sekundarijat.

Započela je specijalizaciju iz pedijatrije koju je odradila na KBC-u Rebro u Zagrebu, a završila 2011. godine.

Sljedeće četiri godine provela je radeći na dječjem odjelu OB Ogulin kao specijalist pedijatar.

Od 2015. g. – 2020. g. bila je zaposlena u KBC Sestre milosrdnice – Vinogradska, u Jedinici intenzivnog liječenja novorođenčadi, gdje se razvila posebna veza i ljubav prema Palčićima koja je prati u svakodnevnom radu s djecom. Tu ujedno završava subspecijalističko usavršavanje.

Od 2020. g. vraća se u rodni grad nastojeći doprinijeti znanjem i vještinama koje je stekla radeći na Klinici.

Trenutno je zaposlena u OBBBDR Ogulin kao voditelj dječjeg odjela. Njene članke objavljivat ćemo svaki drugi tjedan u rubrici MAGAZIN/U Ordinaciji.
Veselimo se suradnji, a u prvom članku naša suradnica piše o gripi.

SEZONA JE GRIPE

Influenca (gripa) je akutna infekcijska bolest dišnog sustava u kojoj su,uz respiratorne simptome, izraženi i opći simptomi: visoka vrućica, grlobolja, glavobolja, bol u zglobovima i mišićima. Virus gripe je striktno humani patogen, ali se mogu inficirati i drugi sisavci i ptice. Virus se sa čovjeka na čovjeka prenosi kapljičnim putem, dodirom ili preko kontaminiranih predmeta. Inkubacija gripe je kratka, 1-3 dana.

Bolesnik je zarazan već 2 dana prije pojave simptoma, a ostaje zarazan i do 7 dana.

Bolest počinje naglo sa općim simptomima (glavobolja, vrućica, mijalgija) a kod djece su češće izraženi respiratorni simptomi: grlobolja, kašalj, sekrecija iz nosa, laringitis. Manji postotak pacijenata ima simptome kao proljev i povraćanje. Kod vrlo malene djece (mlađe od godinu dana) vrućice ne mora biti prisutna i klinička slika nije tipična.

Ipak u djece, za razliku od odraslih, već na početku bolesti izraženi su respiratorni simptomi.

Bolest u nekompliciranim slučajevima traje od 5-7 dana. Posebno je opasna za pacijente koji imaju neku kroničnu bolest kao astmu, srčanu grešku, hipertenziju, kroničnu bubrežnu ili jetrenu bolest, dijabetes, hematološke bolesti, neuromuskularne bolesti.

Perzistiranje febriliteta dulje od 7 dana kao i pojava simptoma kod drugih organskih sustava upućuje na komplikaciju gripe. Najčešće komplikacije su sekundarne bakterijske infekcije, npr. bakterijska upala uha i bakterijska upala pluća koja se nakon kraćeg razdoblja bez vrućice pojavljuje kao pogoršanje općeg stanja, produktivni kašalj i ponovni febrilitet. Najčešći uzročnik bakterijskih superinfekcija usljed gripe je upravo Streptokok.

Neurološke komplikacija su druge po učestalosti, kod djece su najčešće u vidu febrilnih konvulzija tj. konvulzivnog (epileptičkog) napada u visokoj temperaturi pretežito kod djece mlađe od 4 g. te nisu posljedica direktnog učinka virusa.

Kod veće djece i odraslih moguće su i druge, teže neurološke komplikacije uglavnom posredovane autoimunim mehanizmima ili direktnim učinkom virusa gripe (postinfekcijski encefalitis, cerebelitis – upala malog mozga, upala leđne moždine te kao najteži oblik akutni nekrotizirajući encefalitis).

Na sreću neurološke komplikacije su rijetke.

Češće u praksi vidimo akutnu upalu mišića u tijeku ili nakon infekcije gripom- tzv. miozitis. Posebno velika incidencija je u dječjoj dobi, a očituje se bolnom osjetljivošću i otokom mišića potkoljenica , u težem obliku i rabdomiolizom (nekroza mišića).

Laboratorijski testovi nisu specifični za gripu te pokazuju niske leukocite tzv. leukopeniju, najčešće i niske trombocite dok su ostali biljezi upale (CRP, SE) uredni ili blago povišeni.

Konačna dijagnoza gripe postavlje se dokazom virusnog antigena iz obriska sluznice nazofarinksa PCR metodom dokazivanje virusne RNK. Postoje na tržištu i brzi testovi na gripu kojima se iz brisa nosa dokazuje jedan od virusnih antigena.

U sljedećem članku više o virusima gripe i zašto je dobro cijepiti se.

Piše: Dr. Vedrana Zubčić Zrnc, spec.pedijatar-subspecijalist neonatolog