Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Čeka se Plenkovićeva odluka o Turudiću, evo što o svemu misli vrh HDZ-a

Nakon što je Jutarnji list ovoga vikenda objavio poruke koje pokazuju da je odnos Ivana Turudića, tadašnjeg predsjednika Županijskog suda i nekadašnje visoke dužnosnice HDZ-a Josipe Pleslić (bivše Rimac) bio znatno drukčiji nego što ga je Turudić dosad opisivao, lideri oporbenih stranaka od Vlade su zatražili da povuče svoj prijedlog da se suca Ivana Turudića imenuje novim glavnim državnim odvjetnikom, ili da barem odgode glasanje o Turudićevom imenovanju u Saboru koje je zakazano za srijedu.
Konačna odluka o tome hoće li Ivan Turudić ostati Vladin kandidat za novog glavnog državnog odvjetnika donijet će se nakon sastanka vodstva HDZ-a zakazanog za danas poslijepodne i nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i njegovih najbližih suradnika sa svojim koalicijskim partnerima koji će se održati u utorak – dan prije glasanja o izboru novog glavnog državnog odvjetnika u Saboru.
Iako su ljudi iz vrha HDZ-a uvjereni kako u svim tim silnim porukama koje su razmjenjivali Rimac i Turudić nema ni trunke nečega što bi imalo obilježja nekog kaznenog djela, svjesni su također da im “slučaj Turudić” može učiniti značajnu političku štetu, piše Jutarnji list.

Zaključno, kako stvari sada stoje, predsjednik Vlade će u sljedećih 48 sati vagati je li percepcija u javnosti o sucu Turudiću toliko narušena da bi mogla ozbiljno naštetiti i izbornim šansama vladajuće stranke ili se s Turudićevom nominacijom ipak može ići dalje.

Naime, ako Turudić i bude izabran za novog glavnog odvjetnika, on će na čelo DORH-a zasjesti tek u svibnju nakon što završi mandat aktualnoj šefici DORH-a Zlati Hrvoj-Šipek. (N1)