Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Preporod: Za tri dana prosvjed na Trgu sv. Marka

Sindikat Preporod još je jednom upozorio na nepravdu prema sektoru obrazovanja koji, kada je riječ o broju djelatnika, čini trećinu javnih službi. Istaknuli su djelatnike ustanova u kojima se školuju djeca s višestrukim teškoćama i ustvrdili da Vladin prijedlog ne vrednuje njihove posebne uvjete rada. Objavili su i geslo prosvjeda koji će se održati u petak na Trgu sv. Marka.

– Naše resorno ministarstvo, nažalost, ne prepoznaje zanimanja koja imaju u posebnim ustanovama. To su zanimanja poput njegovatelja, radnih terapeuta, fizioterapeuta, kazala je Tanja Biloglav, defektologinja u Centru za autizam, Sindikat Preporod.

– Mi smo sigurni da će Markov trg a i oko Markovog trga biti prepuno. Dakle, za tri dana prosvjed na Markovom trgu pod geslom “Reforma svih reformi – nedovoljan 1”
Od Vlade traže da ključnim zanimanjima u obrazovanju kao što su učitelj, nastavnik i stručni suradnik podigne koeficijente s 1,97 na 2,17, a posebno da popravi položaj stručnim suradnicima u 30-ak posebnih ustanova čiji jer rad jako podcijenjen.

Na konferenciji za novinare Stipić je rekao da bi dizanje koeficijenata povećalo državne rashode za nekoliko desetaka milijuna eura godišnje, ali da brojnost članova obrazovnog sustava ne može biti nikakav argument protiv toga prava.

Tanja Dejanović Šagadin iz Centra za odgoj i obrazovanje “Goljak” izrazila je bojazan da će loši dodaci na teške uvjete rada, koji su redom prisutni u takvim ustanovama, pojesti povećanje koeficijenata.

– Stručni suradnici u takvim ustanovama primaju dodatke na otežane uvjete rada, zbog niza poremećaja kod polaznika poput poremećaja ponašanja i drugih višestrukih teškoća, a ti se otežani uvjeti ne vide na plaćama, kazala je i naglasila da je važno da stručni suradnici dobiju jamstva da neće izgubiti na tim dodacima.

Stipić je kazao da je uočena pojava da neki ravnatelji nečlanovima sindikata osporavaju pravo iz kolektivnog ugovora sudjelovanja na prosvjedu u petak u Zagrebu i pozvao ih da to ne čine. (hrt)