Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Švercali tri tone kokaina u kontejnerima s bananama, pali u Španjolskoj i Ekvadoru

Policija je u Ekvadoru i Španjolskoj uhitila 30 osoba osumnjičenih za pripadnost kriminalnoj organizaciji koja je pod vodstvom jednog Albanca pokušala prevesti morem 3,2 tone kokaina iz Južne Amerike u Europu.
“Istovremeno je proveden 21 pretres prostorija u Španjolskoj i 56 u Ekvadoru”, priopćila je u utorak španjolska policija.
Skupina je dopremala kokain iz Kolumbije, gdje se proizvodio, do luka u susjednom Ekvadoru. Odande ga je brodovima prevozila u španjolske luke poput Malage, Valencije i Barcelone. Droga je bila skrivena u kontejnerima s bananama.

“Ta je organizacija odgovorna za pokušaj uvoza najmanje 3,2 tone kokaina u Europu”, navela je policija.

Skupina je u Ekvadoru imala šest trgovačkih kompanija, te četiri u Španjolskoj koje su novac od prodaje droge ulagale u nekretnine.

Na čelu organizacije je bio albanski državljanin Dritan Gjika, povezan s ekvadorskim poduzetnikom Rubénom Chérresom ubijenim u ožujku, izvijestila je novinska agencija EFE, pozivajući se na neimenovani izvor iz ekvadorske policije. Organizacija je uglavnom djelovala iz španjolskog grada Málage i ekvadorskog Guayaquila.

Izvozila je banane iz Ekvadora u Albaniju, Belgiju, Nizozemsku i Tursku. Ekvadorska policija vjeruje da je surađivala s kriminalnom skupinom u Albaniji koja je organizirala daljnju distribuciju droge po Europi.

Među uhićenima su državljani Kolumbije, Argentine, Kine, Španjolske, Ekvadora i Albanije. Policija im je zaplijenila 400 tisuća eura u gotovini, luksuzne automobile i satove, te je blokirala nekretnine u Španjolskoj vrijedne 13 milijuna eura, navela je u priopćenju. (Hina, N1)