Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nastavnici prosvjeduju na Markovom trgu: ‘Tražimo lipe koeficijente i malo radosti’

Učitelji, nastavnici i profesori krenuli su s Europskog trga preko Trga bana Jelačića put Markova trga, gdje je u 12 sati i službeno počeo veliki prosvjed u organizaciji Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Preporoda za pravedne koeficijente i bolji društveni položaj znanosti i obrazovanja.
Prosvjed se održava pod sloganom ‘Reforma svih reformi – nedovoljan jedan’. Prosvjednici iz drugih krajeva Hrvatske stigli su u Zagreb u 17 autobusa, ali bilo je očekivano da se najviše prosvjetara okupi iz same metropole.
Tvrtko Smital kaže da su s teškom mukom sveli primjedbe na uredbu sveli na 15 stanica. ‘Još uvijek imamo privilegirani pristup jeftinom europskom novcu, preživjeli smo pandemiju, potrebe, inflaciju i politika ima volje da poveća plaće u superizbornoj godini. A ovo imamo na stolu? Kako ne biti frustriran?’, pita. Posebno ga ljuti kad kažu da svima nekako rastu plaće.

‘Netko nam ne da, nema dovoljno novaca, a mi smo ‘razmaženi’, kao da je obrazovanje važno samo nama, a ne učenicima, studentima, roditeljima, političarima – i njih netko treba obrazovati. Ili se varam?’, kazao je.
Josipa Skelin Ilić s Instituta Ruđer Bošković rekla je da je nova uredba o koeficijentima ne samo pitanje struke, nego se tiče budućnosti i napretka zajednice. Dok se busa o prsa Hrvatskom kao zemljom znanosti i invacija, pita se kako se očekuje da oni najbolji ostanu u sustavu kada su njihova primanja manja nego što bi bila u privredi. Više na tportalu.