Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Benčić: “Imamo otpor protiv toga da Hrvatska postane Srbija pod vodstvom Andreja Plenkovića”

Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić nazočila je u subotu u Donjoj Stubici uprizorenju Seljačke bune te je poručila kako je ta manifestacija svojevrsno zagrijavanje za prosvjed protiv Vladinog vođenja države, zakazan za 17. veljače na zagrebačkom Markovom trgu.
I prošlih je godina, kaže, posjećivala tu manifestaciju u Donjoj Stubici, no ove je godine to posebno bitno.

“To je svojevrsno zagrijavanje, ne samo meni, nego svima koji su došli i iz Zagorja i iz Zagreba, za prosvjed sljedeću subotu na Markovom trgu u 11 sati. Imamo pobunu, imamo otpor protiv ovakvog autoritativnog i nedemokratskog načina vođenja države, protiv toga da Hrvatska postane Mađarska ili Srbija pod vodstvom Andreja Plenkovića i tražimo da ova šarada završi, idemo na izbore odmah”, poručila je Benčić.
Na novinarsko pitanje o tome može li doći do ujedinjavanja ljevice u 90-ak dana, koliko je ostalo do izbora, u smislu zajedničkog nastupa na listama, Benčić je rekla da su unutar desetak stranaka koje organiziraju prosvjed, ljudi već formirali koalicije.

“Mi razgovaramo sa SDP-om o točkastoj koaliciji. To sve ide kao što je planirano, međutim pitanje pregovora oko koalicije nije dio ovog procesa niti bi to bilo dobro jer bi omelo cijelu organizaciju prosvjeda. Za sada mi razgovaramo sa SDP-om oko toga u kojim izbornim jedinicama ćemo ići zajedno. I dalje smatramo i zaista naglašavamo – ključna stvar je masovna izlaznost”, kazala je Benčić.

Dodala je da će, ako izlaznost bude velika, HDZ ‘pasti’, bez obzira na konstelacije u kojima će njezina stranka izaći na izbore.

Navela je i kako su kao ‘radni datum’ za izbore uzeli 20. travnja te da je vjerojatno da će se održati u periodu do sredine svibnja, no ističe da premijer Andrej Plenković taktizira i uzmiče od izbora.

“Andrej Plenković ima apsolutnu pobunu u cijelom narodu protiv njegove odluke o Turudiću, shvaća kako su sada svi svjesni da on nije demokratski političar, da je jučer imao prosvjed prosvjetnih radnika i znanstvenika, da mu se najavljuju i drugi prosvjedi i da nikakvom kupovinom birača neće uspjeti pobijediti na izborima”, rekla je Benčić.

Kaže da HDZ može biti eventualno relativni pobjednik, no da vlast ne može sastaviti vrlo vjerojatno čak niti s Domovinskim pokretom.

“Poručujem još jednom – glas za Domovinski pokret je glas za HDZ, a glas za HDZ za vladu s Domovinskim pokretom”, zaključila je na kraju Benčić. (Hina, N1)