Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

HDZ-ovac osumnjičen za obiteljsko nasilje iz pritvora se vratio na posao u Zavod za socijalni rad. Čeka ga slučaj njegove žene

Na posao u požeškom Zavodu za socijalni rad ovih dana se vratio Vjekoslav Potočanac, bivši predstojnik te ustanove koji je krajem prošle godine uhićen, pritvoren, pa kazneno prijavljen za obiteljsko nasilje i povredu prava djeteta. Od izlaska iz istražnog zatvora, 16. siječnja, do povratka u ured Potočanac je bio na godišnjem odmoru.
– Nitko ne zna što radi, ali eno ga, sjedi u sobi sa socijalnom radnicom Antonijom Opačak. Potpuno je nejasno što bi uopće mogao raditi, jer svi pravnici u Zavodu raspoređeni su na poslove još u rujnu. Radnog mjesta za njega nema, nikakvo novo mjesto nije predviđeno postojećom sistematizacijom. Potpuni je apsurd da osoba prijavljena za obiteljsko nasilje sad radi u Zavodu i treba rješavati postupke slične onima za kakve je prijavljen, kaže za Telegram izvor iz Zavoda za socijalni rad u Požegi.

Povratak u Veliku?
Potočanac je za predstojnika Zavoda došao iz Općine Velika, gdje je radio kao pročelnik, a s obzirom da je ta općina 24. siječnja raspisala natječaj za radno mjesto pročelnika Jedinstvenoga upravnog odjela, govorkalo se da će se Potočanac vratiti na mjesto s kojeg je i došao u Zavod. Načelnik Velike Robert Hofman kaže za Telegram da je natječaj zaključen 1. veljače, da je stiglo nekoliko molbi, no da među njima nije Potočančeva.

– On sebe i dalje i vidi u sustavu socijalne skrbi, rekla je Telegramu osoba upućena u problem.
Vršiteljica dužnosti Zavoda za socijalnu skrb Kristina Stankijević Balenović, kao ni sam Potočanac, nisu odgovorili na upit Telegrama na kojem radnom mjestu sad radi bivši predstojnik i tko je takvu odluku donio. Priču dodatno komplicira prijava koju je Potočanac 2. veljače podnio protiv svoje supruge Antonije Potočanac. Kako se u takvim situacijama izvještava i Zavod za socijalni rad (bivši Centar za socijalnu skrb), u tom bi se slučaju moglo postaviti pitanje njegovog eventualnog utjecaja na mišljenje Zavoda.

Dan prije nego što se Potočanac vratio na posao, Općinski sud u Slavonskom Brodu odredio je privremenom mjerom kad djeca mogu biti s majkom, odnosno s ocem. Kao što smo ranije pisali, nakon izlaska iz istražnog zatvora, Potočanac si je uzeo za pravo sam odlučivati kad će majci pustiti da bude s djecom.
Policija, kad je bila pozvana jer je Potočanac odbio djecu dati majci, nije mogla ništa učiniti jer nije bilo sudskog rješenja kad i kod koga mogu biti djeca. Sad je to uređeno. Sud je, saznali smo, privremeno do konačne presude odlučio kojim danim i u koje vrijeme djeca mogu biti kod majke, a kad kod oca.(telegram.hr)