Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Mađarska predsjednica, bliska Orbanova suradnica, upravo dala ostavku zbog pedofilskog skandala

Predsjednica Mađarske Katalin Novak u subotu je u izvanrednom obraćanju naciji objavila da podnosi ostavku. Učinila je to nakon što je prekinula svoj posjet Kataru kako bi pokušala ugasiti požar nastao nakon otkrića da je iskoristila svoju ustavnu ovlast i pomilovala osuđenog pomagača jednog notornog pedofila.
Kako javljaju mađarski mediji, riječ je o čovjeku koji je radio u jednom sirotištu čiji je vlasnik seksualno napastovao više maloljetnika, a on je svom šefu pomagao u zataškavanju dokaza na način da je nagovarao žrtve da odustanu od svjedočenja protiv monstruma. U konačnici je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i četiri mjeseca kao sudionik pedofilskog lanca, no predsjednica Novak mu je odlučila udijeliti pomilovanje.

Skrivala pomilovanje od javnosti
Takav njezin potez otkriven je tek prošlog tjedna, nakon što je gotovo godinu dana skrivan od javnosti. Nastao je ogroman skandal zbog kojega je u Budimpešti u subotu održan i oveći ulični prosvjed.

Gospođa Novak je bliska suradnica mađarskog premijera Viktora Orbana, a svojedobno je bila i njegova ministrica obitelji. Odmah nakon otkrića ovog skandala, sam Orban i njegovi ključni ljudi iz vladajuće stranke Fidesz su se distancirali od predsjednice te su je javno počeli kritizirati te je postalo evidentno da bi mogla uslijediti njezina ostavka što se danas i dogodilo. U međuvremenu je ostavku dala i ministrica pravosuđa Judit Varga, koja je također stavila svoj potpis na predsjedničinu odluku o pomilovanju.(telegram.hr)