Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bačić: Ne vidim razlog nove sigurnosne provjere Turudića

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić izjavio je da ne vidi razlog zbog kojeg bi se radila nova sigurnosna provjera novog državnog odvjetnika Ivana Turudića dodavši kako smatra da se za takvog pravosudnog dužnosnika obavlja iznimno stroga i dubinska procjena.

Odgovarajući na pitanja novinara u Krapini, Bačić je istaknuo da su za Ivana Turudića u zadnjih 15 godina rađene tri sigurnosne provjere.

Još 2009. godine rađena je sigurnosna procjena koju je prošao i nakon toga je obnašao dužnost županijskog suca i predsjednika Županijskog suda u Gradu Zagrebu. Nadalje, 2014. godine je također rađena sigurnosna procjena i kao što znate tada je ravnatelj SOA-e bio sadašnji predsjednik Savjeta za nacionalnu sigurnost i prošao je i tu procjenu, rekao je Bačić.

Dodao je da je treća procjena rađena kada je Turudić već bio sudac u USKOK-u i sudac Visokog kaznenog suda.

I tu je procjenu prošao i nikada u tom postupku ni na koji način nije bila dvojba o postavljanju kriterija koje treba sudac Županijskog suda ili Visokog kaznenog suda za obnašanje te dužnosti. Svejedno, kao što je to već nekoliko puta komunicirao predsjednik Vlade, on je prije donošenja odluke tražio rezime od Sigurnosne obavještajne agencije da mu za kandidata Ivana Turudića napravi rezime na temelju svih do sada obavljenih procjena, kazao je Bačić.

Podsjetio je da je procjena bila pozitivna, čime su stečeni uvjeti da se Turudića predloži za glavnog državnog odvjetnika, nakon čega je se o tome raspravljalo u Hrvatskom saboru.

U ovome trenutku ne vidimo koji bi bio razlog da bi se morala provoditi nova sigurnosna procjena. Ako je bilo tko u sustavu Nacionalne sigurnosti imao saznanja koja bi upućivala na to da se gospodin Turudić nije u svom ponašanju, postupanju, radu kao sudac, predsjednik Županijskog suda ili sudac Visokog kaznenog suda ili kao uskočki sudac, nije ponašao sukladno kodeksu kojeg moraju ispunjavati hrvatski suci, bio je, u trenutku kada se tražio rezime svih njegovih sigurnosnih procjena, dužan o tome obavijestiti Vladu, izjavio je Bačić dodajući da to nije napravio nitko. (hrt)