Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Dodik kaže da nema dogovora u vladajućoj koaliciji

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik kazao je u utorak kako nema nikakvog napretka koji bi jamčio da će do kraja tjedna biti usuglašena tri zakona potrebna da bi Europsko vijeće u ožujku dopustilo otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Potkraj prošlog tjedna lideri stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH načelno do dogovorili da međustranačke radne skupine do 16. veljače usuglase prijedlog tri reformska zakona na kojima inzistira Europska unija kako bi oni bili usvojeni u parlamentu do kraja mjeseca.

 

Dodik sada tvrdi kako razgovori koji su počeli u ponedjeljak ne vode nikamo.

– Svi su se vratili na početne pozicije, kazao je vidno ljuti Dodik novinarima u Banjoj Luci.

 

Ravnateljica za Europu i središnju Aziju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst prošlog je tjedna tijekom posjeta Sarajevu pojasnila kako je za preporuku o otvaranju pristupnih pregovora potrebno da BiH do ožujka u parlamentu usvoji zakone o sprječavanju pranja novca i sukoba interesa te o sudovima.

Uz to je navela i kako je potrebno da BiH do tada otvori pregovore s Frontexom o angažiranju europskih policajaca radi kontroliranja migrantske krize. Ti su pregovori formalno i otvoreni u ponedjeljak i to je jedini europski uvjet što ga je BiH do sada ispunila.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović inzistirao je da se unutar vladajuće koalicije postigne dogovor i o izmjenama izbornog zakona kojima bi se, uz tehnička poboljšanja, uveo i novi način biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Hrvatski narodni sabor (HNS) u ponedjeljak je objavio radni prijedlog takvih izmjena u kojima stoji kako bi se za člana Predsjedništva BiH birao onaj Hrvat koji, uz opću većinu glasova s područja Federacije BiH, dobije i većinsku potporu u onim županijama u tom entitetu u kojima su Hrvati razmjerna ili apsolutna većina.

 

Dodik sada tvrdi kako nema napretka u pregovorima, a ozračje u kojemu se sada razgovara nazvao je “apsolutno zatrovanim” pa najavljuje kako stoga u zadanom roku neće biti usvojen niti jedan od potrebnih zakona

 

Potužio se zbog pritisaka da se odmah i u Domu naroda parlamenta BiH usvoji zakon o sprječavanju pranja novca, kojega je već prihvatio Zastupnički dom.

 

Iako je BiH izložena riziku da zbog neusvajanja tog zakona dospije na popis država otvorenih za sumnjive financijske transakcije i time se izloži dodatnim rizicima u poslovanju s inozemstvom, Dodik kaže kako bez obzira na inzistiranje iz EU-a to mora biti dio cjelovitog paketa ili neće biti nikako usvojen.

 

– Pustite taj europski put. Što to više znači, kazao je Dodik koji tvrdi da Europska unija više nije privlačna, a jedini izlaz za BiH u takvoj situaciji, kako je zaključio, je mirna disolucija pa da nakon toga svatko iz nje krene svojim putem.(hrt)