Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U punom zamahu povijesna obnova KBC-a Sestre milosrdnice ukupne vrijednosti preko 145,8 milijuna eura

„Ulazimo u najdinamičniju fazu povijesne obnove zdravstvenih ustanova. Kada usporedimo današnji obilazak građevinskih radova u KBC-u Sestre milosrdnice i prethodni prije 10 mjeseci, možemo reći da smo došli do kulminacije obnove jedne od najstarijih, ali i najvećih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj ukupne vrijednosti preko 145,8 milijuna eura, osiguranih iz Fonda solidarnosti, NPOO-a i državnog proračuna. Time obnova velikog dijela bolničkog kompleksa KBC-a Sestre milosrdnice predstavlja drugo najveće pojedinačno ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu u Hrvatskoj, odmah nakon nedavno otvorenog novog riječkog bolničkog kompleksa “Žena i dijete”. Osjećam neizmjeran ponos, privilegiju i zahvalnost biti dio stvaranja zdravstvenog sustava za buduće generacije iza kojeg stoji zajedništvo ove Vlade i snažna međuresorna suradnja Ministarstva zdravstva i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine“, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

U cjelovitoj i konstrukcijskoj obnovi je Upravna zgrada KBC-a, zgrada Interne, Kliničkog zavoda za kemiju i endokrinologiju, Klinike za očne bolesti i Klinike za kožne i spolne bolesti te Klinike za kirurgiju. Obnavlja se ukupno preko 33.000m2 prostora budućih sadržaja u 10 zgrada te su izgrađena 3 modularna objekta kako bi se sve djelatnosti nastavile neometano obavljati.

„Kada tome pridodamo 76 milijuna eura vrijednih kapitalnih ulaganja i nove medicinske opreme u KBC Sestre milosrdnice u periodu od 2016. godine do danas te u široj perspektivi 2,2 milijiardi eura u različite projekte u zdravstvu u cijelom mandatu, neupitno je gdje se na popisu strateških ciljeva ove Vlade nalazi pacijent i javni zdravstveni sustav u cjelini. Ne zaboravimo i da se u ovoj najdinamičnijoj fazi obnove istovremeno svakodnevno pruža nesmetana zdravstvena skrb. Primjerice, u KBC-u Sestre milosrdnice, uz građevinske radove koji su u punom zamahu, svakodnevno se liječi 3.200 pacijenata te bolnica nakon korona krize ostvaruje broj pregleda i zahvata iznad limita. Sve to je zahtijevalo izniman angažman djelatnika bolnice kao i strpljenje pacijenata na čemu im se od srca zahvaljujem. Pokazali smo otpornost na izazove, a sve s ciljem stavljanja pacijenata u fokus zdravstvenog sustava što je ujedno i glavni putokaz pokrenute reforme zdravstvenog sustava“, dodao je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med posebno pozdravljajući iskorake u bolničkoj organizaciji uvedenim cjelodnevnim radom, odnosno dvosmjenskim radom djelatnika kako bi pacijentima bile maksimalno dostupne sve potrebne usluge, a djelatnicima se omogućio novi model rada s naglaskom na redovno radno vrijeme bez suvišnih prekovremenih sati.

Na samu organizaciju rada nadovezao se ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med. ističući dvosmjenski rad kao win-win model i za pacijente i za djelatnike te kao živi pokazatelj maksimalnog korištenja svih resursa što je rezultiralo i skraćivanjem listi čekanja koje su znatno ispod 270 dana za dijagnostičke preglede za nehitne pacijente. Što se tiče onkoloških pacijenata, u Klinici za tumore više nema čekanja za operacije te su u funkciji onkološke uputnice koje osiguravaju pacijentima sa sumnjom na malignu bolest dolazak do dijagnostičke pretrage u roku 4 do 7 dana.

„U tom kontekstu važno je podsjetiti na povijesno ulaganje u skrb onkoloških pacijenata putem nedavno potpisanog Ugovora o javnoj nabavi 21 linearnog akceleratora vrijednosti 55,4 milijuna eura iz NPOO-a, od kojih ukupno 5 dolazi u našu bolnicu. Pored toga, Ministarstvo zdravstva je osiguralo 4 milijuna eura za PET/CT uređaj koji dodatno povećava dostupnost medicinskih usluga pacijentima koji se liječe i u našem KBC-u i u Klinici za tumore. Infrastrukturni razvoj i unaprjeđenje organizacije prati i dodatno zapošljavanje potrebnih djelatnika čime adresiramo sve razine bolničke zdravstvene skrbi što je u skladu s pokrenutom reformom zdravstva koja u konačnici donosi ono najvažnije – zdravlje našim pacijentima“, na kraju je istaknuo ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof.dr.sc. Davor Vagić, dr. med, stoji u priopćenju koje smo primili.