Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

EPP snažno podržava kandidaturu Ursule von der Leyen za novi mandat

Šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber izjavio je da Ursula von der Leyen ima potporu te krovne organizacije europskih demokršćana za drugi mandat na čelu Komisije kao i njegovu osobnu potporu.

Weber: EU u dobrim rukama, Ursula von der Leyen opet kandidat za predsjednicu komisije

Europska unija bila je u dobrim rukama i stoga je logično da je Ursula von der Leyen naš kandidat za predsjednicu Komisije. Tijesno smo surađivali u posljednjih pet godina i ona ima i moju osobnu potporu za novi mandat, rekao je Weber na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka zastupničkog kluba EPP-a.

Manfred Weber bio je vodeći kandidat, spitzenkandidat, EPP-a na prošlim europskim izborima 2019. ali su čelnici država članica tada ignorirali model vodećih kandidata i umjesto Webera predložili Von der Leyen za predsjednicu Komisije. Weber je rekao da EPP čvrsto vjeruje u model vodećih kandidata.

U srijedu je istekao rok za podnošenja kandidatura za vodeće kandidate EPP-a i jedini kandidat je Von der Leyen, koju je nominirala njezina matična stranka Kršćansko-demokratska unija (CDU). Njezina kandidatura bit će službeno potvrđena na samitu EPP-a u Bukureštu 6. i 7. ožujka.

Sve stranke unutar EPP-a podržavaju Von der Leyen osim francuskih Republikanaca koji se žele distancirati od nje jer su nezadovoljni radom Komisije u zadnjih pet godina, uglavnom zbog inzistiranja na Zelenom planu i zapostavljanja poljoprivrednika.

Von der Leyen je rekla da će strogo odvojiti svoje uloge predsjednice Komisije i kandidatkinje za novi mandat.

EPP će u svojoj kampanji istaknuti tri prioriteta – obranu demokracije, prosperitet građana i sigurnost. Više na hrt.hr