Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Borbe u Gazi se nastavljaju dok medijatori rade na primirju

Izraelski vojnici i palestinski militanti borili su se i tijekom vikenda, rekle su obje strane u nedjelju dok posredničke zemlje nastoje pronaći zajednički jezik za mogući sporazum o prekidu vatre, kojim bi se oslobodili taoci koje drži Hamas.

Međutim, mogućnost primirja je neizvjesna dok Izrael tvrdi da namjerava proširiti svoje djelovanje radi uništavanja Hamasa, a islamistička organizacija i dalje čvrsto ustraje u svom zahtjevu za trajnim okončanjem rata koji traje gotovo pet mjeseci.

Stanovnici su rekli da su izraelske snage granatirale nekoliko područja Pojasa Gaze te da su tenkovi ušli u Beit Lahiju, a vojnici su se sukobili s militantima u okrugu Zeitoun grada Gaze. Oba mjesta su na sjeveru enklave, koji je osvojen u ranoj fazi izraelske ofenzive.

Najmanje 86 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima od subote, rekli su bolničari. Izraelska vojska je objavila da je dvoje vojnika poginulo u borbama na jugu Gaze te da su njene snage ubile ili zarobile nekoliko palestinskih militanata u Zeitounu i drugdje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kasno u subotu sazvao ratni kabinet radi brifinga šefova obavještajnih službi koji su se vratili sa sastanka s katarskim, egipatskim i američkim medijatorima u Parizu o mogućem drugom primirju.

Tijekom prvog sporazuma o prekidu vatre u studenom pušteno je otprilike pola od 253 ljudi koje je Hamas oteo u svom napadu 7. listopada, koji je prouzročio rat. U sklopu tog sporazuma, Izrael je na slobodu pustio trostruko više Palestinaca iz zatvora i dozvolio da u Gazu uđe više humanitarne pomoći. (hrt)