Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

PU karlovačka i dalje sprječava krijumčarenja

Policijski službenici PU karlovačke koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su od 20. do 23. veljače, u šest odvojenih slučajeva spriječili krijumčarenja na području Cetingrada, Rakovice, Slunja i Vojnića.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su osobe starosti između 23 i 47 godina (državljani Turske, Poljske, Hrvatske, Rumunjske i državljanin Sirije s dozvolom boravka u Španjolskoj) te dva nepoznata počinitelja koji su pobjegli iz vozila i za kojima se i dalje traga, iz koristoljublja prevozili strane državljane koji su na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Strane državljane su prevozili u osobnim, teretnim i kombi vozilima, a jedan osobni automobil služio je kao prethodnica krijumčarenju stranih državljana.

Prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv šestorice osumnjičenih te dvoje nepoznatih počinitelja podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, dok je protiv 29-godišnjeg državljanina Turske podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima i Zakon o sigurnosti prometa na cestama.