Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Potpuni kaos u Bruxellesu, nad gradom se nadvio crni dim: Seljaci u ofenzivi, lete i suzavci!

Policajci su se branili vodenim topovima i suzavcima. Promet je u kolapsu

Bijesni poljoprivrednici zapalili su u ponedjeljak u Bruxellesu hrpe guma u znak prosvjeda zbog konkurentnih niskih cijena u supermarketima i sporazuma o slobodnoj trgovini.

Više od 900 traktora blokiralo je dijelove Bruxellesa nedaleko od lokacije na kojoj se danas sastaju ministri poljoprivrede Europske unije kako bi razgovarali o krizi u sektoru poljoprivrede

Interventna policija u glavnom gradu Europske unije ispalila je vodene topove na prosvjednike koji su ih gađali bocama i jajima. Seljaci su policiju gađali i gnojivom te narančama. Jedan je farmer prekrio prometnicu u blizini stanice Maelbeek slojem slame, s potom su ljutiti prosvjednici zapalili dio slame. Jajima gađaju i zgradu Lex, jednu od europskih institucija u blizini Schumanova trga.
Dim se osjeća u blizini mjesta gdje je policija koristila vodene topove za razbijanje prosvjeda. Za obranu europskih institucija od prosvjednika koristili su bodljikave žice i betonske barijere. Nekoliko traktora probilo je jednu barijeru.
Neki od prosvjednika slikovito su opisali svoje nezadovoljstvo zbog, kako kažu, polagane smrti poljoprivrede.

  • Kao dijete sanjaš o tome, a kao odrastao čovjek umreš od toga, rekao je jedan seljak.
    Prosvjedi od ranog jutra uzrokuju poremećaje u javnom prijevozu. pa je tako nekoliko tunela, prometnica i metro stanica zatvoreno za javnost.

Poljoprivrednici prosvjeduju diljem Europe, pozivajući na bolje prihode, manje birokracije i osuđujući nepoštenu konkurenciju jeftine ukrajinske robe koja se uvozi kako bi se pomoglo Kijevu u ratnim naporima. Također se žale zbog strogih pravila o zaštiti okoliša.

Prosvjedi poljoprivrednika, koji su se proširili Europom, dolaze u trenutku kada se vidi da bi krajnja desnica, za koju poljoprivrednici predstavljaju sve veće biračko tijelo, mogla nizati uspjehe na izborima za Europski parlament u lipnju.

Prosvjeduje se i u Madridu gdje su seljaci iz cijele Španjolske puhali zviždaljke, udarali bubnjeve i zvonili pozivajući EU da smanji birokraciju i odustane od nekih izmjena u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP). (A. Vl., Hina, jutarnji.hr)