Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Građani za trezorske zapise uplatili više od 919,2 milijuna eura

Jučer je istekao rok za kupnju trezorskih zapisa za građane. Prema zasad dostupnim podacima, uplaćeno je više od 919,2 milijuna eura, rekao je u emisiji “U mreži Prvog” državni tajnik Ministarstva financija Davor Zoričić. To još nisu konačni podaci, dodaje Zoričić te navodi da su građani većinom odabrali dugoročne trezorske zapise. Danas od 9 do 11 sati trezorske zapise u drugom krugu moći će upisati i institucionalni ulagači.

– Možemo reći da je interes jako velik. Bilo je blizu 45.000 zainteresiranih građana za obveznicu koju smo izdali za građanstvo, u studenom 36.600 za trezorske zapise i ovoga puta, prema podacima koje još uvijek nisu konačni, nešto više od 38.000 građana iskazalo je interes za trezorskim zapisima. Sve skupa to je i više od 110.000 građana. Kad bismo gledali populaciju stariju od 18 godina koja može ulagati u vrijednosne papire, to je 3,5% populacije u ovom relativno kratkom periodu, rekao je državni tajnik Ministarstva financija Davor Zoričić.
Glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvoje Stojić, ističe da je taj vid ulaganja zanimljiv i institucionalnim ulagačima. Više na hrt.hr