Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Macron napravio medvjeđu uslugu Ukrajini? Oporba ga dočekala ‘na nož’, a slabi i podrška za naoružanje

Trenutna politička situacija u Europi i oslabljena podrška Zapada Ukrajini dobra su prilika za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za preuzimanje vodstva i preokretanje plime po pitanju odgovora na rusku agresiju, ali domaća politika mu znatno otežava.

Dok je u ponedjeljak obećao novi poticaj topničkim granatama, Macron je iznio ideju o slanju francuske vojske na teren. “Europa je na kocki”, izjavio je.

Macron se očito predstavlja kao odlučan državnik koji će “učiniti sve što je potrebno”, u stilu talijanskog Marija Draghija, koji je umirio krizom pogođenu eurozonu obećanjem da će učiniti baš to – “što god je potrebno”, piše Politico.
Međutim, Macronov najveći izazov je to što se čini da njegova ambicija nije usklađena s prevladavajućim francuskim raspoloženjem prema Ukrajini. Sve francuske oporbene snage već su se okomile na Macrona.

“Emmanuel Macron glumi ratnog vođu, ali o životima naše djece govori s takvom nemarom. U pitanju je mir ili rat u našoj zemlji”, rekla je Marine Le Pen s krajnje desnice, dok je čelnik krajnje ljevice Jean-Luc Mélenchon rekao da je bilo “ludilo” prodavati ideju “jedne nuklearne sile protiv druge nuklearne sile”. Socijalisti i konzervativni republikanci također su osudili predsjednikovo pokazivanje mišića.
U utorak se u francuskim vijestima govorilo o tome treba li se Francuska pripremiti za rat s Rusijom, a odgovori su bili jasno “ne”. I to baš u trenutku kada se Macronova liberalna stranka nalazi ispod krajnje ljevice i krajnje desnice uoči europskih izbora u lipnju. (net.hr)