Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na pomolu novi sukob Banskih dvora i Pantovčaka? “Nema dogovora oko imenovanja SOA-e”

Predsjednik Republike pozdravlja odluku Vlade da predloži general-bojnika Kundida za načelnika GS OSRH, a dogovor o imenovanju ravnatelja SOA-e u ovom trenutku ne postoji, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Republike.
“Predsjednik Republike Zoran Milanović pozdravlja odluku Vlade RH da predloži general-bojnika Tihomira Kundida, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Štoviše, Predsjednik Republike poziva sve sudionike u procesu biranja načelnika GS OSRH na žurno postupanje budući da sadašnjem načelniku GS OSRH admiralu Robertu Hranju mandat istječe danas u ponoć, a kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje OSRH.

Nema dogovora oko ravnatelja SOA-e

S obzirom na to da je u kontekstu postupka imenovanja načelnika GS OSRH predsjednik Vlade danas govorio i o navodnom dogovoru oko imenovanja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, obavještavamo javnost kako u ovom trenutku ne postoji dogovor oko imenovanja ravnatelja SOA-e”, priopćili su iz Ureda predsjednika i dodali:

“Stav je Predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost Glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije.

Tek nakon provođenja spomenutog, može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e čiji mandat traje do 6. svibnja 2024. godine. Takav stav Predsjednika Republike ne samo da je već više puta javno izrečen, nego je jasno iznesen i predstavnicima Vlade RH.” (N1)