Aktualno OG sada Ogulin

Predstavljanje knjige Marija Filipija “Nikola Tesla ispod paučine”

U velikoj dvorani ogulinske Gradske knjižnice i čitaonice upriličeno je predstavljanje knjige Marija Filipija “Nikola Tesla ispod paučine”. Osim autora, u predstavljanju knjige sudjelovao je i prof. dr. sc. Darko Žubrinić, a u publici su mahom bili učenici ogulinskih srednjih škola.

Gostujući jučer u programu Radio Ogulina, Mario Filipi je istakao kako su svjesno žrtvovali večernji termin, kada bi na predstavljanje mogli doći i građani koji su tijekom dana zauzeti poslovnim obvezama. Naime, namjera autora bila je, kako je istakao, mladima približiti lik Nikole Tesle i predstaviti im ga kao čovjeka, jer upravo na njima svijet ostaje.

Mario Filipi knjigom želi svijetu otkriti izvorno ljudsko lice Nikole Tesle. To lice je, po njegovom mišljenju, izblijedilo i iskrivilo se pod utjecajem autora koji su uglavnom prepisivali jedni od drugih, a zapravo su o naravi i karakteru izumitelja znali vrlo malo.

Knjiga donosi i opširan opis društvenih, administrativnih, političkih i crkvenih prilika u doba kad je Tesla živio. Osim toga, autor se potrudio pribaviti i brojne dokumente te svjedočanstva iz Austro-Ugarskog carstva, iz problematike pravoslavnih crkava, ali i iz Amerike u kojoj je izumitelj proveo najveći dio svog života.

Okupljena publika je sa zanimanjem pratila predstavljanje knjige, a mogli su ju i kupiti po promotivnoj cijeni.