Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Benčić: Kreću pregovori sa SDP-om o točkastoj koaliciji

„Vodstvo Možemo! dobilo je potporu od Velikog vijeća da SDP-u ponudi točkastu koaliciju u četiri izborne jedinice – 4., 5. 7. i 9., a jučer je iz SDP-a stigla vijest da se krene u te pregovore. Te četiri izborne jedinice predložene su jer smo u preliminarnim razgovorima sa SDP-om, a na temelju istraživanja, utvrdili da upravo u tim izbornim jedinicama zbroj mandata SDP-a i Možemo! ne samo da nam daje prednost nego eventualno i ekstra mandat, a oduzima točno onima kojima oduzeti treba”, izvijestila je Sandra Benčić (Možemo!) novinare u Saboru.

Drago nam je da krećemo u pregovore sa SDP-om oko toga, kazala je, dodavši da će se tek u pregovorima utvrditi kako će izgledati liste u tim izbornim jedincama.
Na pitanje što je njihov minimum ispod kojeg ne bi išli, kazala je da neće razgovarati o minimumima i maksimumima nego da će sa SDP-om razgovarati kao s partnerima. Najavila je da će, nakon dogovora o početku pregovora o točkastoj koaliciji, nastaviti razgovore i s Dalijom Orešković (SSIP) o izlasku na izbore na njihovoj listi.

Grčić ne smatra da će točkasta koalicija ići na štetu SDP-a
SDP-ov Branko Grčić kazao je da se nastavljaju razgovori za koaliciju na nacionalnoj razini, ali i s Možemo! o točkastoj koaliciji, no, da u ovom trenutku nema nikakvih konkretnijih zaključaka. Dodao je i da ne smatra da će točkasta koalicija ići na štetu SDP-a jer se, kaže, poslije prosvjednog skupa na Markovom trgu pokazalo da je SDP vodeća snaga u oporbi i da ima odgovornost pokretati ove pregovore. Naša je odgovornost okupiti oko sebe i političke stranke i pojedince koji žele surađivati u fer odnosu koji je nužan za dogovor, poručio je.

Upitan o tome da je u prošlosti SDP često na svojim listama uvodio u Sabor neke političare koji sami ne bi mogli proći, a poslije bi promijenili stranu, Grčić je odgovorio da je u tome veličina SDP-a. „SDP procjenjuje situaciju i zna koliku ima odgovornost kao vodeća oporbena stranka u nastojanju da dođe do poželjne smjene vlasti u Hrvatskoj”, zaključio je Grčić.
Predsjedništvo SDP-a u četvrtak poslije podne jednoglasno je donijelo odluku da se ide dalje s razgovorima s devet stranaka stranaka oko nacionalne koalicije i s Možemo! oko točkaste. O nacionalnoj koaliciji neće se razgovarati sa Socijaldemokratima, stranci koja je nastala odlaskom nezadovoljnika iz SDP-a, no, među devet stranaka s kojima će se razgovarati bit će HSS, koji je sa Socijaldemokratima sklopio predizborni savez Naša Hrvatska. Uz HSS, razgovarat će se s IDS-om, PGS-om, Reformistima, Fokusom, Centrom, GLAS-om, SSIP-om i RF-om. /tportal/