Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

I američki Senat izglasao mjeru protiv djelomične blokade federalnih vlasti

Prijedlog zakona, koji je u Senatu prošao dvostranačkim glasovanjem 77-13, sada ide na stol predsjednika Joea Bidena

Američki Senat s demokratskom većinom odobrio je u četvrtak zakon za sprječavanje djelomičnog zatvaranja vlade, nakon što ga je Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca podržao manje od 36 sati prije nego što bi financiranje počelo nestajati.

Prijedlog zakona, koji je u Senatu prošao dvostranačkim glasovanjem 77-13, sada ide na stol predsjednika Joea Bidena na potpisivanje. Odredit će rokove za financiranje jednog dijela Vlade do 8. ožujka, a drugog do 22. ožujka.

“Sretan sam što mogu obavijestiti američki narod da u petak neće biti zatvaranja vlade. Kada usvojimo ovaj zakon, hvala Bogu, izbjeći ćemo gašenje sa svim njegovim štetnim učincima na američki narod”, rekao je vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer u Senatu.

Ranije u četvrtak, u Zastupničkom domu, 207 demokrata pridružilo se 113 republikanaca u glasovanju 320-99 za odobravanje kratkoročne privremene mjere, koja Kongresu daje više vremena za dogovor o financiranju za cijelu fiskalnu godinu koja je započela 1. listopada.
Prošla su dva mjeseca otkad su se predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson i vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer dogovorili o proračunu za ovu godinu vrijednom 1.59 trilijuna dolara.

Vodeće svjetske rejting agencije su upozorile da uvijek isto natezanje oko proračuna negativno utječe na kreditni rejting zemlje čiji je dug prešao 34 bilijuna dolara. (Hina, jutarnji.hr)