Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U BiH slave Dan nezavisnosti, Republika Srpska to ne priznaje praznikom

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježja poginulima u ratu od 1992. do 1995. te odavanjem počasti u petak je na području Federacije BiH obilježen taj dan.

Unatoč činjenici da je riječ o državnom prazniku svi članovi Predsjedništva BiH otputovali su iz zemlje na diplomatski forum u Antaliji, na čijem je dnevnom redu i stanje u BiH. Tamo su otišli i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.
Prije odlaska u Antaliju svi su ponovili dobro poznata stajališta o neovisnosti BiH i sadašnjem stanju u toj državi.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je, na svečanoj akademiji ranije ovog tjedna, kako BiH jača iako sporo, unatoč očekivanjima njenih neprijatelja da neće ni opstati, a kamoli jačati. Bošnjački je član Predsjedništva Denis Bećirović kazao kako trenutačno najveća opasnost prijeti od separatizma bosanskih Srba i utjecaja kojega na njih ima Rusija. Stoga je, kako je zaključio, nužno da međunarodna zajednica zadrži svoju prisutnost u BiH i tako zajamči njenu sigurnost.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto građanima je čestitala Dan nezavisnosti izražavajući želju da im to bude poticaj za daljnje zajedničko djelovanje u izgradnji zajednice ravnopravnih naroda i građana. (tportal)