Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

“Tringelt” se ne vidi na računu, ali s novim modelom donosi nove obveze poslodavcima

Novi tretman napojnica u ovoj godini odnosno novi model fiskalizacije napojnica bila je tema skupa u Obrtničkoj komori Karlovačke županije.

Naime, od 1. siječnja 2024. primjenjuje se novi model fiskalizacije napojnica kao mogućnost za sve one koji u okviru svojih djelatnosti primaju napojnice (npr. ugostitelji, frizeri, kozmetičari, cvjećari itd.).
-Uvođenje mogućnosti naplate napojnica kartičnim putem ovisi o odluci svakog obrtnika i nije obavezno. Iznos napojnice ne iskazuje se na računu, već obveznik fiskalizacije ima obvezu uz fiskalizirani račun odmah prijaviti i ostvarenu napojnicu putem električnog naplatnog uređaja, tj. iznos napojnice i način njezina davanja (gotovina ili kartica), rečeno je.

Neoporezivo je moguće isplatiti napojnicu do iznosa od 3.360,00 eura po osobi na godišnjoj razini, a prilikom isplate zaposleniku potrebno je podnijeti i JOPPD obrazac.

Napojnica iznad zadanog iznosa oporezuje se po stopi od 20% bez plaćanja doprinosa.
Poslodavac internim aktom definira način podjele napojnica između zaposlenika, a svota primljene nagrade za dobro obavljenu uslugu (napojnica) ne uključuje se u svotu blagajničkog maksimuma.

Međutim, obrtnici se u praksi i na terenu susreću s mnogim izazovima i nedoumicama oko ove problematike.

Stoga je , na inicijativu Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Karlovačke županije i Udruženja obrtnika grada Karlovca, organizirana edukacija na ovu temu.
Edukaciju su održale predstavnice Porezne uprave Područni ured Karlovac Snježana Profozić i Bisera Valjak-Grubiša , koje su dale pojašnjenja i tumačenja oko konkretnih pitanja i slučajeva iz prakse: tko može primati napojnice, kako ih pravilno prijaviti Poreznoj upravi, kako se, kada i komu mogu isplatiti i svim drugim bitnim informacijama relevantnim za ovu temu.

Uz ugostitelje odazvali su se i vlasnici frizerskih, kozmetičkih, cvjećarskih obrta, kao i knjigovodstvenih obrta te vlasnici trgovačkih društava (dobrovoljnih članova Hrvatske obrtničke komore). (radiomreznica)