Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Krenule vojne vježbe Južne Koreje i američkih snaga s dvostruko više vojnika nego lani

Freedom Shield će uključivati dvostruko veći broj vojnika s obje strane

Vojske Južne Koreje i SAD-a započele su svoje proljetne vježbe u ponedjeljak s dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na lani, rekli su dužnosnici, dok se saveznici nastoje bolje suprotstaviti sve većim nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Vježbe Freedom Shield, zakazane od 4. do 14. ožujka, dolaze u trenutku kada Sjeverna Koreja nastavlja razvijati svoje nuklearne sposobnosti testiranjem projektila i drugog oružja. Također će biti prve otkako je Pjongjang u studenom poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018.

Savezničke zračne snage također su započele petodnevne godišnje vježbe Ssangmae na razini bataljuna, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane u Seulu.
Freedom Shield će uključivati dvostruko veći broj vojnika s obje strane u odnosu na prošlu godinu, a kombinirane terenske obuke uključuju zračne napade i zračne udare, izvijestio je južnokorejski združeni stožer.
Vježbe su primarno usmjerene na neutraliziranje nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje, uključujući identificiranje i pogađanje krstarećih projektila, za koje je Pjongjang naznačio da mogu nositi nuklearne bojeve glave, rekao je glasnogovornik pukovnik Lee Sung-jun.

Scenarij nuklearnog napada bit će integriran u ljetne vježbe, dodao je.

Pjongjang je ljutito reagirao na savezničke vježbe, nazivajući ih probama za nuklearni rat. Seul i Washington kažu da su vježbe obrambene i odgovor na prijetnje Sjevera. (A. Vladić, jutarnji.hr)