Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemački strojovođe ponovno idu u štrajk: ‘Željeznica više neće biti pouzdano prijevozno sredstvo‘

Ministar prometa apelirao je na GDL da odustane od svojih ‘maksimalnih zahtjeva‘ i da se vrati za pregovarački stol

Nakon propalih pregovora s Njemačkom željeznicom (Deutsche Bahn, DB), sindikat strojovođa GDL najavio je u ponedjeljak novi štrajk koji bi trebao početi u četvrtak, a završiti u petak.

“Štrajk strojovođa u putničkom prometu počet će u četvrtak u 2 sata i trebao bi trajati 35 sati”, rekao je direktor sindikata strojovođa GDL, Klaus Weselsky.

Nakon toga bi trebao uslijediti niz štrajkova koje GDL neće više unaprijed najavljivati.

“Time željeznica više neće biti pouzdano prijevozno sredstvo”, dodao je Weselsky.
On je za prekid pregovora o plaćama i radnom vremenu optužio upravu DB-a koja se, kako je rekao, “nije pomaknula ni za milimetar”.

Sporno pitanje ostaje zahtjev GDL-a za skraćenjem radnog vremena s 38 na 35 sati mjesečno, uz istu plaću. DB je predložio fleksibilni model, ali uz odricanje dijela plaće. Pregovori su nakon nekoliko tjedana prekinuti tijekom vikenda.

GDL i DB pregovaraju od studenoga, a tijekom ovog razdoblja strojovođe su štrajkali četiri puta.

Ministar prometa Volker Wissing apelirao je na GDL da odustane od svojih “maksimalnih zahtjeva” i da se vrati za pregovarački stol.

Udruga putnika u željezničkom prometu Pro Bahn optužila je obje strane da otežavaju situaciju putnicima u željezničkom prometu i ugrožavaju nastojanja da se građane privoli na korištenje javnog prijevoza.

“Ono što se događa između GDL-a i DB-a putnicima je nemoguće objasniti”, priopćila je Pro Bahn. Ova udruga apelirala je na državu, koja je vlasnik DB-a, da intervenira u korist putnika. (Hina, jutarnji.hr)