Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Most izabrao kandidata za premijera: “Imali smo slatke brige, riješili smo ih”

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja s Ilijom Radićem razgovarao je u Saboru o mogućem datumu izbora, potencijalnim koalicijama i strategiji s kojom Most ide na parlamentarne izbore koji će se uskoro održati.
Na pitanje našeg reportera kako komentira to da je oporba tražila raspuštanje Sabora, a vladajući ga odbili samo da bi uskoro objavili kako će ipak raspustiti Sabor, Grmoja kaže: “Kao i sa svim oporbeni prijedlozima. Mi nešto tražimo, oni ne pristaju. Jasno je da vladajući neće pristati da opozicija diktira tempo, ali napravili su ono što smo tražili. Mi smo ovo očekivali, bio sam svjestan toga da je sve išlo tome da će se Sabor raspustiti sada. Tipujem za izbore na 12.5., vidjet ćemo jesam li dobar prognozer. Mislim da predsjednik neće ići na onaj zadnji datum. Ne želi da ga optuže da će ići sa zadnjim datumom…”
“Mi se za izbore spremamo od početka ovog mandata. Jedini smo klub koji se nije raspao, koji je ostao skupa. Ostali smo zajedno, bili smo čvrsti, dosljedni u borbi protiv korupcije i u borbi za naše vrijednosti u koje vjerujemo”, kaže Grmoja dodajući kako se pokazalo da je Most bio i u pravu i što se tiče politike koju su vodili tijekom pandemije koronavirusa, kao i da su ostali čvrsti i dosljedni kad je riječ o pitanju ilegalnih migracija, s kojima borba traje od početka ovog mandata.

Ključna tema za Most
“Što se tiče ostalih politika, ona ključna tema koja će odrediti hoćemo li Hrvatsku uopće imati – jedini smo predstvili demografsku strategiu. Mi smo cijelo vrijeme bili aktivni, nema potrebe da sad ubacujemo u šestu, mi u šestoj vozimo od početka mandata”, kaže mostovac.

Sljedeći tjedan će, kaže, predstaviti kandidata za premijera.

“Namjerno smo to čuvali za kraj kampanje jer smo svjesni da nemamo budžet i donore i tajkune kao neki. Ovo je bila dobra procjena. Bit će netko iz kluba zastupnika, imamo najviše istaknutih lica. Imali smo slatke briga, riješili smo ih”, kaže Grmoja i dodaje da ne može otkriti ime Mostovog kandidata za premijera jer imaju plan o tome kako će nju ili njega predstaviti.

“Most je opcija koja jedina čvrsto i dosljedno brani interes građana i jedina je cijelo vrijeme bila na strani građana”, poručuje Grmoja.

HDZ nije opcija
Što se tiče mogućih koalicija nakon izbora, Grmoja kaže: “HDZ nije opcija. Cijelo vrijeme se Božu Petrova napada zbog javnog bilježnika, a nitko tu izjavu nije ni pročitao. … Znali smo tada da će biti ljudi koji će moći biti žetoni, sjetimo se Drage Prgometa koji nas je izdao nakon izbora… Sada smo iskusni, pokazalo se da smo dobro birali ljude u ovom sazivu Sabora. Vidjet ćemo tko će dobiti koliko mandata i tko će dati potporu ovim politikama. Mi izlazimo sa svojim kandidatom, tražimo potporu za naše politke. Ako bude moguće formirati vladu, vidjet ćemo, ako ne bude, postoji opcija ponovljenih izbora.”

Na pitanje o mogućoj koaliciji s Domovinskim pokretom, odgovara: “Vidjeli ste da zastupnici DP-a odbijaju odgovoriti na pitanje hoće li koalirati s HDZ-om. Naš cilj je jasan, poslati HDZ u oporbu, jedino tako Hrvatska može prodisati.” (N1)