Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nakon smrti supruga poziva na aktivizam: ‘Uništite glasačke listiće, napišite Navaljni’

Julija Navaljna, udovica umrlog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, pozvala je Ruse da se 17. ožujka pridruže prosvjedu na dan izbora te da glasaju protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina ili da unište svoje glasačke listiće.

Navaljna je u YouTube videu rekla kako crpi nadu iz velikog broja ljudi koji su se prošli tjedan pojavili na sprovodu njezinog supruga, umrlog u arktičkom zatvoru 16. veljače. Njegov grob od tada je prekrilo more cvijeća.

Pozvala je Ruse da se pridruže prosvjedu 17. ožujka na koji je Navaljni, najistaknutija ruska oporbena ličnost, pozvao nedugo prije smrti.

“Moramo iskoristiti dan izbora da bi pokazali da postojimo i da nas je mnogo. Mi smo stvarni, živi ljudi, i protiv Putina smo. Morate stići na biračko mjesto u isti dan i u isto vrijeme, 17. ožujka u podne”, kazala je. Njezin suprug imao je ideju da će prosvjednici time izbjeći rizik od uhićenja.
“Što učiniti sljedeće? Izbor je vaš. Možete glasati za bilo kojeg kandidata osim Putina. Možete uništiti listić, napisati ‘Navaljni’ na njemu velikim slovima. Čak i ako uopće ne vidite smisao glasanja, samo dođite i stojite pored birališta, a zatim odite kući”.

Navaljna je nakon suprugove smrti najavila da će nastaviti njegovu borbu. Pojavila se na niz političkih događanja na zapadu, uključujući sigurnosnu konferenciju u Muenchenu i Europski parlament, a sastala se i s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Kremlj odbacuje tvrdnje Navaljne da je Putin ubio njezinog supruga, te je odbio komentirati odgovor javnosti na njegovu smrt i pogreb.(N1)