Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

G.I. Jane u Slunju! Američka veleposlanica s vojnicima na poligonu u vježbi gađanja

Rayes i predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske susreli su se s pripadnicima 173. brigade Kopnene vojske SAD-a povodom provođenja savezničke vojne vježbe s bojevim gađanjem
Nova američka veleposlanica Nathalie Rayes pridružila se pripadnicima hrvatske i američke vojske na vojnom poligonu kod Slunja u vježbi čiji je cilj jačanja obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a u sklopu NATO saveza, objavili su iz američkog veleposlanstva u Zagrebu. Rayes i predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske susreli su se s pripadnicima 173. brigade Kopnene vojske SAD-a povodom provođenja savezničke vojne vježbe s bojevim gađanjem.
Kako navode iz MORH-a, Oružane snage Republike Hrvatske u spomenutoj vježbi pružaju potporu zemlje domaćina (Host Nation Support), a ovim posjetom još jednom je potvrđeno snažno savezništvo i partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. Veleposlanica Rayes pritom je istaknula važnost daljnjeg zajedničkog djelovanja dviju država u kontekstu očuvanja mira i sigurnosti, odnosno daljnjem jačanju zajedničke suradnje na području zajedničkih obuka i vježbi.
U vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u utorak 5. ožujka 2024. zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić primio je u nastupni posjet američku veleposlanicu te se osvrnuo na projekte realizirane kroz bilateralnu vojnu suradnju tijekom dugogodišnjih prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

  • Uz izvrsne bilateralne odnose, znatna je potpora našim snagama u području obrazovanja i obuke, zajedničkih vježbi, donacije i nabave ključne vojne opreme, u operacijama u inozemstvu, humanitarnim i razvojnim projektima te brojnim drugim aktivnostima – naglasio je komodor Dojkić. U sklopu prezentacije misije i zadaća HRM-a govorilo se o razvoju sposobnosti i planovima modernizacije u kontekstu aktualnih globalnih i regionalnih izazova te o mogućnostima daljnje suradnje.
    Program posjeta obuhvatio je i razgled broda raketne topovnjače RTOP-11 “Kralj Petar Krešimir IV.” te objekata za obuku protuminskih ronitelja. Naime, obnovom i izgradnjom ove infrastrukture nastavljeno je aktivno podupiranje zajedničkih projekata kroz sufinanciranje iz HMAP-a (Humanitarian Mine Action Program) Vlade SAD-a, a u cilju ustrojavanja Međunarodnog središta za obuku protuminskih ronitelja, navode iz MORH-a. (A. Šaponja, 24sata.hr)